1,7 GHz Pentium 4

Nyeste processor fra Intel er netop blevet lanceret. Vi har haft Pentium 4 med en clockfrekvens på 1,7 GHz på testbænken, og resultatet er ikke ubetinget positivt. AMD's Athlon er stadig en værdig modstander, og priskrigen mellem de to processorgiganter raser værre end nogensinde.

Testresultater

Som vi spåede for et par uger siden, er en version af Intels Pentium 4 med en clockfrekvens på 1,7 GHz blevet lanceret i dag, d. 23. april.

Umiddelbart ser det ikke ud til, at 1,7 GHz er nok til at slå AMD's hurtigste Athlon med 1,33 GHz. Testprogrammet SiSoft Sandra 2001 fortæller, at det stadig er Athlon, der er hurtigst til heltalsberegninger. Hvor Pentium 4 kan klare 3.194 MIPS (millioner instruktioner pr. sekund) kommer Athlon helt op på 3.739 MIPS, lig med et forsping på 17 procent.


Selv om målingerne af Pentium 4 1,7 GHz ser imponerende ud, skal der mere til at slå den hurtigste Athlon. Det gælder dog ikke, hvis programmet er specielt optimeret til Pentium 4 eller kræver en høj båndbredde til hukommelsen.

Ved beregninger med kommatal har Athlon stadig et stort forspring, 1.838 MFLOPS (millioner floating-point operationer pr. sekund) imod de 1.011 MFLOPS fra Pentium 4. Her vender billedet dog, hvis de nye SSE2 instruktioner i Pentium 4 tages i brug. Så kan processoren præstere 2.090 MFLOPS, 13 procent mere end Athlon.

Derfor kan man regne med, at Pentium 4 er hurtigst i visse programmer, som er optimeret til processoren. Dem er der ikke mange af endnu, men hen ad vejen vil stadig flere applikationer til billedmanipulation, 3D-grafik og andre krævende opgaver have SSE2-understøttelse.

Også programmer, der har brug for en høj båndbredde mellem processoren og hukommelsen, kan få glæde af Pentium 4, for selv når Athlon-pc'en er udstyret med DDR RAM, er overførselshastigheden fra den RDRAM, der følger med et Pentium 4-system, langt højere. Det afspejler sig i hukommelseskrævende programmer som Quake III, hvor Pentium 4 er suverænt hurtigst.

Rigtige programmer

Én ting er teoretiske værdier for processorens ydelse, en anden er den hastighed, hvormed pc'er med processoren rent faktisk kan afvikle virkelige programmer. Vi har testet den hurtigste Pentium 4 og Athlon på pc'er med rigelige mængder RAM, IBM Deskstar 75GXP harddisk og GeForce2 Ultra grafikkort. Styresystemet var Windows 98.

Content Creation Winstone 2001 tester pc'ens ydelse ved afvikling af seks krævende multimedie-programmer, og her lægger Athlon sig i spidsen med 58,3 point mod 54,1 point på systemet med Pentium 4. Business Winstone 2001 tester den samlede systemydelse ved afvikling af almindelige kontor-applikationer, og her er Athlon-maskinen endnu mere i front. Det bliver til 53,1 point mod 47,9 point. I populære Windows-applikationer er Athlon 1,33 GHz med DDR RAM således cirka ti procent hurtigere end Pentium 4 1,7 GHz med RDRAM.

For den almindelige bruger er der ikke meget idé i at investere i en Pentium 4 pc på nuværende tidspunkt. Athlon eller for den sags skyld Pentium III er et bedre køb. Hvis man mest benytter pc'en til kontor-programmer og Internet, kan man endda nøjes med Intel Celeron eller AMD Duron.

I løbet af året vil clockfrekvensen på Pentium 4 nå to gigahertz, og der vil komme bundkort på markedet, der understøtter DDR RAM, der er noget billigere end RDRAM. Året vil også byde på den nye Athlon med kodenavnet Palomino, der vil blive lanceret med frekvenser på den rigtige side af 1,5 GHz. Kampen om processormarkedet finder ikke en vinder foreløbig.

Priskrig

Priskrig
I forbindelse med lanceringen af den nye processor har Intel sat priserne på Pentium 4 betragteligt ned. Det sker i et forsøg på at nå de mål, der er sat for salget af processoren. Meningen er, at Pentium 4 hurtigt skal erstatter Pentium III i stationære pc'er, så denne processor fases helt ud i løbet af et års tid. Forbrugerne har imidlertid ikke været voldsomt begejstrede for Pentium 4, men det skal de nye, lavere priser kombineret med en reklamekampagne til 300 millioner dollar ændre på.

Pentium 4 1,7 GHz koster sølle 352 dollar, hvilket jo er en hel del mindre end de 519 dollar, man skulle give for en 1,5 GHz Pentium 4 før dagens lancering. Priserne for Pentium III og Celeron blev sænket med op til en fjerdedel d. 15. april, men siden den første Athlon har AMD sørget for at holde liv i priskrigen ved at have processorer, der både er lidt hurtigere og en smule billigere end Intels processorer. Senest satte AMD priserne ned d. 18. april, hvor topmodellen Athlon med 1,33 GHz blev prissat til 350 dollar. Samtlige Athlon og Duron er billigere end Pentium III og Celeron, når man sammenligner processorer med samme clockfrekvens.

Det lader til, at AMD har haft stor succes med at levere en god vare til en relativ billig penge. I hvert fald kan firmaet prale af et rekordhøjt salg i første kvartal af 2001. Kunderne fik glæde af 7,3 millioner AMD-processorer, hvoraf 6,5 millioner Athlon eller Duron. Omsætningen var på 1,2 milliarder dollar, hvilket dog stadig er småpenge i forhold til de 6,7 milliarder dollar, som Intel havde i indtægter. Overskuddet for perioden var 125 millioner dollar for AMD og godt en milliard dollar for Intel, så det er ikke småpenge, vi snakker om.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere