Fremtidens pc er flad og bærbar

Gør plads til en ny slags computer. Tablet pc'en skal bæres og bruges som en skriveblok, men den har alle den traditionelle pc's muligheder og mere til.

Mere brugervenlig

Tag en bærbar pc, erstat tastatur og mus med en pen og udstyr pc'en med trådløst netværk. Vend skærmen på højkant og gør den trykfølsom. Så står man tilbage med en såkaldt tablet pc, der er et nyt alternativ til webpads og stationære pc'er.

Målet er større brugervenlighed. Man skal kunne komme på nettet over alt uden brug af kabler og uden at måtte undvære den styrke og fleksibilitet, som moderne pc'er kan byde på. Skærmen skal være stor nok til at vise indholdet af alle slags websider, og det skal være muligt at tilslutte de samme perifere enheder, som kendes fra andre pc'er.

Som kommunikationsmiddel har skriftsproget nogle begrænsninger. For mange mennesker føles det uvant at bruge et tastatur i forhold til et almindeligt skriveredskab, og man savner muligheden for at gøre sproget personligt og tilføje noter og tegninger. Derfor erstattes tastaturet af en pen, som bruges som pegeredskab og til at skrive og tegne direkte på skærmen.

Også talegenkendelse er en vigtig komponent i en mere brugervenlig platform, idet mennesker stadig er mere trygge ved tale end skrift. Programmer til talegenkendelse har efterhånden opnået en effektivitet, der gør det oplagt at diktere til pc'en frem for at bruge tastaturet. Desværre har vi endnu ikke set et godt program til det danske sprog.

Microsofts nye idé

Dette er Microsofts første bud på, hvordan en tablet pc skal se ud.
Når Bill Gates taler, så lytter IT-folket. Da Gates holdt tale på efterårets Comdex, den største IT-messe i USA, brugte han lang tid på at omtale og demonstrere tablet pc'en, som blev fremstillet som et revolutionerende nyt Microsoft-initiativ. Computeren havde Windows XP som styresystem, og der blev foretaget manipulationer af håndskrevne tekster og tegninger.

Nu ligner det jo ikke ligefrem software-giganten at udklække ideer på egen hånd, og tablet pc'er er da bestemt heller ikke nogen nyhed. Faktisk har sådanne pc'er været i handlen i over et år, selv om Microsoft først vil have sin model klar til 2002.

Blandt de absolut første på markedet for den nye type computere er amerikanske Aqcess Technologies. Tilbage i efteråret 1999 kunne Aqcess præsentere den første Personal Computing Tablet ved navn Qbe. Firmaet har med den lettere og mere elegante Qbe Vivo for nylig lanceret anden generation af tablet pc'er i Qbe-serien.

Qbe Vivo har en 10,4'' skærm, kamera og meget mere.
Qbe Vivo er på størrelse med et A4-ark. Den har en 10,4'' TFT skærm i XGA-opløsning, vejer under to kilo og er kun fire centimeter tyk. Hjernen i pc'en er en mobil udgave af Intel Celeron eller Pentium III med en clockfrekvens på op til 850 MHz. Med Pentium III har man glæden af SpeedStep, der betyder strømbesparelser, når pc'en ikke er tilsluttet lysnettet. Alligevel skal man ikke regne med en batterilevetid på mere end 2,5 timer.

Software-mæssigt leveres Qbe Vivo med Windows 2000 eller ME samt programmer til genkendelse af håndskrift og tale. Derudover kan man selv installere alle de Windows-applikationer, man har lyst til.

Qbe Vivo leveres med 64 megabyte RAM, men kan udvides med 256 megabyte ekstra. Harddisken kan være på op til 20 gigabyte, og både modem og Ethernet er indbygget. Højttalere, mikrofon og et lille digitalkamera med en opløsning på 640x480 hører også til. Kommunikationen med omverdenen klares over et trådløst netværk efter IEEE 802.11b standarden. Docking-station med cd-drev og ekstra porte fås som ekstraudstyr.

Transmeta med på vognen

Microsofts prototype af en tablet pc er drevet af en Transmeta Crusoe TM5600 processor med en clockfrekvens på 600 MHz. Sammenlignet med andre pc-processorer bruger Crusoe ikke ret meget strøm, og en batterilevetid på over fem timer skulle være opnåelig.

Innolabs Evita 2000P er let og slank, men har alligevel bunker af udstyr.
Brugen af Transmeta Crusoe i tablet pc'er er heller ikke en ny idé. Taiwanske http://www.innolabs.com.tw/" TARGET="_blank">InnoLabs fremstiller tablet pc'er med både Crusoe og Intel Celeron og Pentium III. Disse pc'er i Evita-serien kan forsynes med alt, hvad man næsten kan ønske sig af udstyr, herunder Bluetooth, GPS, kamera, Smart Card-læser, infrarød port og FireWire. Evita 2000P med Crusoe TM5400 processor vejer sølle 1,6 kilo og er kun 2,5 centimeter tyk. Disse pc'er er vel at mærke på markedet - og har været det i et stykke tid.

Hvorvidt den nye form for pc bliver populær, vil fremtiden vise. Det er oplagt, at pc'ens overlevelse afhænger af dens evolution. Under alle omstændigheder er der brug for visse teknologiske forbedringer, før tablet pc'en for alvor kan blive en succes. Hardware-mæssigt skal strømforbruget længere ned, så pc'erne kan holde til en hel dags arbejde uden genopladning. Her er ny skærmteknologi centralt, og her er der store forventninger til OLED, der er lysdioder af plastic, som afløser til LCD. På programmelsiden skal genkendelse af håndskrift og tale gøres bedre, før tablet pc'er rigtig bliver anvendelige.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere