Mydoom-orm vil hærge i månedsvis

Mydoom er nu den værste orm, der har huseret på internet. Ormens udbredelse er nået så vidt, at hver tolvte e-mail i verden er inficeret. Sikkerhedsfirmaer frygter, at det kan tage måneder eller år at få styr på Mydoom.

Mydoom-ormen fortsætter sin hærgen på Windows-computere verden over og har nu overhalet Sobig som den hurtigst spredte virus-orm i historien.

Det mener flere sikkerhedsfirmaer, der også frygter, at Mydoom kan skabe problemer i mange måneder - ja, måske år - endnu.

Sikkerhedsfirmaet Messagelabs, der skanner og filtrerer virksomheders e-mails for virus, har blokeret næsten to millioner Mydoom-inficerede mails fra mandag aften til onsdag morgen.

Firmaet oplyser, at den i øjeblikket finder virus i en ud af 12 mails, der skannes, hvilket gør Mydoom til den værste orm til dato. Da Sobig, den hidtidige indehaver af den tvivlsomme ære, toppede sidste efterår, var en ud af 17 e-mails inficeret med virussen.

- Virussen har fulgt solen. Den ramte hårdt i USA og Canada mandag, så arbejdede den sig vej gennem Asien og Europa tirsdag, siger Mark Sunner, teknisk chef i Messagelabs.

Hos sikkerhedsfirmaet F.Secure lyder meldingen, at omkring 100.000 pc'er er blevet inficeret med bagdørsormen.

Rekord-ormens hærgen efterlader nu også synlige spor på internet. Mydoom har eksempelvis belastet nettet ved at udsende så mange inficerede e-mail, at det nu tager dobbelt så lang tid at åbne et af de store sites på nettet, som før ormen dukkede op.

Ifølge sikkerhedsfirmaet Trend Micro var 12 af verdens største virksomheder i går inficeret med Mydoom-virussen.

Flere angreb i vente

Virussen, der også kaldes Novarg eller Mimail, spredes fra computer til computer via e-mail med vedhæftede filer.

Når ofret åbner de vedhæftede filer, installeres et bagdørsprogram, som gør, at angriberen kan kontrollere og fjernstyre computeren.

Og netop denne funktion bekymrer sikkerhedsfirmaet Symantec, der frygter, at fjernkontrollen med computerne gør det svært at få fat i vandalerne bag virussen og åbner for flere oversvømmelsesangreb end det, som ormen iværksætter den 1. februar.

Her vil Mydoom-inficerede computere verden over bombardere Unix-virksomheden SCO Groups websted med data.

Symantec frygter, at fjernkontrollen betyder, at Mydoom-ormen vil hærge i mange måneder fremover. Sikkerhedsfirmaet påpeger, at Code Red-virussen, der skabte panik i juli 2001, forsat skaber problemer, da titusindvis af inficerede pc'er forsat skanner internettet for at finde sårbare systemer.

SCO Group til modangreb

Mydooms angreb mod SCO Group har fået selskabet til at gå til angreb mod den aggressive orm. Selskabet udlover nu en dusør på 1,5 millioner kroner for forfatterne.

Men flere efterlyser nu, at også Microsoft melder sig til kamp mod Mydoom.

- Den er allerede foran Sobig. Hvis Microsoft mener det alvorligt, når selskabet siger, at det vil fange virus-forfattere, så vil de helt sikkert udlove en dusør for denne orm, siger danske Thor Larholm, der er senioranalytiker i det californiske it-sikkerhedsfirma Pivx Solutions, til nyhedstjenesten Cnet.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere