Artikel top billede

Central leverandør af dansk forsvars-it ikke sikkerhedsgodkendt

En af Forsvarets helt centrale it-leverandører blev kaldt ind trods manglende sikkerhedsgodkendelse. Se her hvordan det kunne ske.

Læs også:

Helt cool: Sådan tackler Forsvaret licenskontrol

It-sikkerheden hos forsvaret kom ikke igennem Rigsrevisionens tjek uden alvorlige ridser i lakken.

For selvom man mente, at udbudsforløbet og valget af leverandøren IBM til forsvarets store it-projekt, DeMars, blev gennemført "som en styret, kontrolleret og dokumenteret proces," så var ikke alt i orden.

"It-revisionen af DeMars viste dog, at den nye leverandør ikke var sikkerhedsgodkendt på tidspunktet for leverandørskiftet i marts 2011, hvilket Rigsrevisionen ikke fandt tilfredsstillende," fremgår det af Rigsrevisionens rapport.

Og sikkerhedsgodkendelsen skete faktisk først mere end et halvt år senere.

"Leverandøren blev sikkerhedsgodkendt i december 2011," lyder det i rapporten.

Forsvaret: Derfor gik det galt
Hos forsvaret bekræfter man, at der er tale om leverandøren IBM.

Her forklarer man, at en virksomheds-sikkerhedsgodkendelse omfatter flere sikkerhedsaspekter, heriblandt godkendelse af dokumentation for efterlevelse af informationssikkerhedskrav, der knytter sit til det specifikke system, som i dette tilfælde var DeMars.

Sådan en dokumentation knytter sig endvidere til hver enkelt lokalitet, hvorfra systemet drives.

Det vil således først være muligt at meddele en sikkerhedsgodkendelse af en leverandør, når dokumentation for efterlevelse af sikkerhedskravene på hver enkelt lokalitet foreligger, forklarer forsvaret.

"IBM's lokalitet i Lyngby var sikkerhedsgodkendt, men det var lokaliteten i Ballerup ikke. Det skyldtes blandt andet manglende dokumentation," oplyser pressemedarbejder Henrik Mortensen fra forsvaret.

IBM: Det tog længere tid end ventet

Læs også:

Helt cool: Sådan tackler Forsvaret licenskontrol

Som et led i implementeringsplanen skulle sikkerhedsgodkendelsen gennemføres i forsommeren 2011, oplyses det.

Men Forsvarets Efterretningstjeneste vurderede på det tidspunkt, at sikkerhedsdokumentationen var utilstrækkelig til at opnå sikkerhedsgodkendelse.

"Herefter blev opdatering af informatiksikkerheds-dokumentationen iværksat, hvilket ledte frem til en sikkerhedsgodkendelse i december 2011," lyder det fra pressemedarbejder Henrik Mortensen hos forsvaret.

IBM: Kompleks proces
Hos IBM bekræfter man oplysningerne i rapporten fra Rigsrevisionen.

"Det er korrekt, at der i forbindelse med overtagelse af DeMars var og er krav om dokumentation af diverse processer og frem for alt, hvorledes IBM som leverandør overholder Forsvarets standarder for sikkerhed," forkarer pressechef Carsten Grønning fra IBM.

"Det var en kompleks proces, som tog længere tid end forventet. I sagens natur kan jeg ikke komme nærmere ind på detaljer, men henviser til forsvarets pressetjeneste, hvis du ønsker yderligere," udtaler han.

Næsten al it-sikkerhed i orden

Udover den manglende sikkerhedsgodkendelse i forbindelse med DeMars, er kritikken af forsvarets sikkerhed i Rigsrevisionens rapport dog begrænset.

"Rigsrevisionen vurderede ved revisionen i 2012, at Forsvarskommandoens it-styring og generelle it-sikkerhed på de reviderede områder nu var tilfredsstillende," står der videre i Rigsrevisionens rapport.

Hvor det tidligere ikke så for godt ud, har Forsvaret nu strammet op.

Revisionen af den generelle it-sikkerhed viste blandt andet, at Forsvarskommandoen havde påbegyndt implementeringen af en informations- og kommunikationsteknologisk styringsmodel for it-sikkerhed.

"Rigsrevisionen vurderede, at modellen på sigt kunne medvirke til at sikre en hensigtsmæssig styring af risici i de forretningskritiske systemer," står der i rapporten.

Men også inden for dette felt må forsvaret indkassere kritik.

"Rigsrevisionen fandt det dog ikke helt tilfredsstillende, at Forsvarskommandoen endnu ikke havde udarbejdet en samlet
prioriteret oversigt over it-risici i de forretningskritiske systemer," hedder det i rapporten.

Læs også:

Helt cool: Sådan tackler Forsvaret licenskontrol




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

ITSM-koordinator

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

Cyber Security Konsulent
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere