Pladeselskaber sagsøges for kopisikring

En belgisk forbrugerorganisation slæber fire af verdens største pladeselskaber i retten for at få dem til at fjerne kopispærringer på musik-cd'er. Herhjemme følger Forbrugerrådet sagen tæt, men har dog ingen aktuelle planer om en retssag.

Den belgiske forbrugerorganisation Test-Aankoop slæber nu musikgiganterne EMI, Sony, BMG og Universal Music i retten for at få dem til at fjerne kopispærringer på musik-cd'er, skriver Reuters.

Test-Aankoop tager det drastiske skridt, efter organisationen har modtaget mere end 200 klager fra forbrugere, der brokker sig over kopispærringer på musik-cd'er.

Klagerne er strømmet ind i den senere tid, hvor cd'er udstyret med anti-kopi-systemer er blevet mere udbredte i Belgien.

Ingen sikkerheds-kopier
Forbrugerne klager blandt andet over, at de har mistet muligheden for at tage sikkerhedskopier af deres indkøbte musik.

De klager også over, at musik-cd'erne kun kan afspilles i nogle musikanlæg, og eksempelvis ikke i bilanlægget eller på pc'en.

Dermed bliver Test-Aankoop den første forbrugerorganisation, som udfordrer pladeindustrien til en duel om kopispærringer i retssalen.

- Vi vil forsøge at skabe retspraksis på området. Så forventer vi, at andre forbrugerorganisationer vil følge efter, siger Michels Ivo, talsmand for Test-Aankoop.

Herhjemme har Forbrugerrådet også modtaget klager, men har ingen aktuelle planer om at lægge sag an mod pladeselskaberne.

Afventer situationen

- Vi afventer situationen lidt. I starten af februar vil flere europæiske og amerikanske forbrugerorganisationer mødes, hvor vi blandt andet kommer til at diskutere kopispærringer, så vi kan finde en fælles linje, siger Grit Munk, politisk medarbejder i Forbrugerrådet.

Hun oplyser, at Forbrugerrådet følger den belgiske sag tæt.

- Sagen i Belgien handler om, at kopispærringen, der jo skal beskytte mod, at man kopierer indholdet, har den bivirkning, at cd'erne ikke kan afspilles i almindelige anlæg som eksempelvis i musikanlæg i bilen, siger hun.

Problematisk kopispærring

Med andre ord kan folk, der køber cd'en, simpelthen ikke høre den.

Når forbrugeren køber en cd med kopispærring, får han at vide, at han ikke kan kopiere den, men ikke, at der kan være problemer med at afspille den på almindelige anlæg, forklarer hun.

- Det er problematisk. I Forbrugerådet har vi haft enkelte henvendelser med samme problemer - typisk at ældre cd-afspillere ikke kan afspille nogle af de kopispærrede cd'er, fortæller hun.

Hun advarer dog mod, at man ser alt for sort-hvidt på problemstillingen, da pladeselskaberne også bliver nødt til at foretage sig et eller andet for at komme den omfattende piratkopiering til livs.

- Det er klart, at det er en forringelse af forbrugernes rettigheder, når man eksempelvis ikke kan tage sikkerhedskopier af cd'er eller afspille dem på mp3-afspillere. Vi håber derfor på, at pladeindustrien finder en anden måde at komme piratkopieringen til livs, så forbrugerne kan få fuld glæde af den teknologiske udvikling, slutter hun.

Test-Aankoop gjorde sig også bemærket i slutningen af 2003, de organisationen anklagede batterier fra mobilkæmpen Nokia for at være eksplosionsfarlige.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere