ITEK: HK indsendte falsk spørgeskema-svar

HK anklager ITEK for at have baseret sin undersøgelse, der dokumenterer mangel på udlændinge i den danske IT-branche, på et frit tilgængeligt spørgeskema, som også HK har svaret på. ITEK hævder derimod at have opdaget HK-svaret og derfor slettet den oprindelige undersøgelse.

Striden om fup og fakta i forbindelse med tildelingen af de såkaldte jobkort til udenlandske IT-eksperter kulminerer nu i gensidige beskyldninger om manglende seriøsitet og pinlig opførsel fra på den ene side fagforeningen HK og på den anden side brancheforeningen ITEK, som er en del af Dansk Industri.

Politisk sekretær i HK Morten Skov kalder den undersøgelse, som ifølge ITEK dokumenterer behovet for udenlandsk IT-arbejdskraft i Danmark, for ubrugelig.

Ikke blot fordi spørgsmålene er for bredt formulerede, som både HK og PROSA mener. Men også fordi ITEK ifølge Morten Skov ikke kan dokumentere have modtaget svarene fra sine medlemmer.

- Den undersøgelse var frit tilgængelig i nyhedsbrevet. Alle og enhver kunne svare, og det gjorde jeg også selv, siger Morten Skov.

Slettede database og startede forfra

Forelagt HK's anklage om en ubrugelig undersøgelse slår ITEK-chefkonsulent John Sarborg en latter op.

- Indrømmer de virkelig det? Hvor pinligt for dem, siger John Sarborg.

- Vi vidste godt, at HK har forsøgt at udfylde vores database med forkerte oplysninger. Men vi opdagede det og slettede databasen. I stedet satte vi en studentermedhjælp til at ringe rundt til medlemsvirksomhederne, fortsætter John Sarborg.

Han forklarer, at 100 ud af ITEK's 200 medlemsvirksomheder i den forbindelse leverede de tal, som ligger til baggrund for undersøgelsen. Den viste, at tre ud af 10 IT-virksomheder har brug for udenlandsk arbejdskraft.

John Sarborg kalder det "dybt bekymrende", at HK ifølge ham har forsøgt at manipulere med undersøgelsen.

Det kan Morten Skov ikke forstå. Han siger, at HK allerede ved undersøgelsens start kritiserede, at den lå frit tilgængelig på internet.

- Det er vel op til en vurdering, om man kan kalde det manipulation at svare på noget, der lå på en offentlig hjemmeside, siger han.

Prosa: Omkostningsfrit at svare
Uanset undersøgelses-svarenes beskaffenhed mener både Morten Skov og Prosa-næstformand Niels Bertelsen, at undersøgelsen er alt for bredt formuleret.

- Den måde, ITEK stiller spørgsmålene på, gør det fuldstændigt omkostningsfrit at svare, siger Niels Bertelsen.

Både han og Morten Skov efterlyser langt mere konkrete oplysninger i undersøgelsen, som han blot ser som endnu et forsøg på at lægge pres på integrationsminister Bertel Haarder (V), så IT-job igen kommer på den såkaldte positiv-liste over arbejdskraft, som er en mangelvare i Danmark.

Blandt andet mangler oplysninger om, hvor den efterlyste udenlandske arbejdskraft stammer fra, mener han.

- Det kan ikke være fra EU-lande, de har jo allerede fri adgang, siger Niels Bertelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere