Artikel top billede

Berømt fremtids-konference kritiseres som snobbet og selvfed

Er super-konferencen TED et kig ind i fremtiden, eller stedet hvor de superrige hylder sig selv?

Forleden kunne den legendariske instruktør Ridley Scott overraske med en falsk TED-video til sin kommende storfilm og Alien-næsten-prequel "Prometheus". Det viser måske tydeligere end noget andet, at TED efterhånden har udviklet sig til en institution og et kultur-fænomen.

TED er en forkortelse af "Technology, Entertainment, Design" og det er en super-konference, hvor kun de særligt indbudte har mulighed for at komme med. Men lige så svært det er at få fysisk adgang til konferencen, lige så nemt er det at se de mange spændende TED-præsentationer online.

Det var på TED-konferencen, at Bill Gates kastede myg ud over forsamlingen for at sætte fokus på malaria-problematikken. Og det er på TED-konferencen, at folk som Gates, Al Gore, Googles grundlæggere og andre skarpe hjerner får taletid.

Her mødes klodens mest interessante og kompetente forskere og frontløbere. Folk som miljøprovokatøren Bjørn Lomborg og arkitekten Bjarke Ingels. Der er tusindvis af videoer online og der holdes nu lokale TEDx-arrangementer verden over. TED er blevet til et franchise og et kendt varemærke.

Det er måske ved at blive for meget - TED har udviklet sig til et stort, pengegrisk orgie af selvfed fremtidssnak, skriver den kendte blogger Alex Pareene i online-magasinet Salon.com. Hans blogindlæg er én lang, sønderlemmende kritik af super-konferencen og dens bagmænd.     

Kritikken tager sit udgangspunkt i en konkret sag, hvor investoren Nick Hanauer blev inviteret til at tale om den skæve fordeling af indkomsterne i USA. Han argumenterede for, at rige ikke nødvendigvis skaber jobs og bør beskattes mere.

Det er ikke ligefrem musik i ørerne på den typiske TED-gæst, der betaler helt op til en million kroner for at komme ind, og TED-videoen med Hanauers præsentation blev da heller ikke lagt ud på nettet. Den var "for politisk", lød begrundelsen.

Det førte til anklager om censur, som ser ud til at være ubegrundede - hans præsentation var ikke særlig interessant og det er trods alt kun nogle udvalgte TED-foredrag, der bliver bragt online.

Men bloggeren Pareene mener alligevel, at sagen er symptomatisk for TED, som er blevet til en lukket klub for de rige og berømte. Her kan de mødes og snakke om, hvordan de vil redde verden, drikke cocktails og overbevise hinanden om, at de faktisk kan gøre en forskel - inden de kører hjem til deres millionær-villaer.

"Når du har fjernet den store hype sidder du tilbage med en rimelig god video-podcast, der er præget af storhedsvanvid," konstaterer bloggeren.

Det officielle motto er "idéer der er værd at sprede". Hvis målet er at sprede ideer, er det i hvert fald lykkes - millioner har set de mange TED-videoer på YouTube. Men samtidig er TED også en lille, lukket klub med høje adgangskrav, og det er måske med til at skævvride billedet af den fremtid, som TED gerne vil tegne.

Ridley Scotts falske TED-video kan dermed både ses som en hyldest og en parodi på TED. I videoen lover industrialisten Peter Weyland, at han vil "ændre verden" på TED2023-konferencen. Et ildevarslende løfte - som alle kendere af Alien-filmserien vil vide, så er det hans selskab Weyland-Yutani, der forsøger at bruge de slimede rumuhyrer som biologiske våben.

Weyland-Yutanis slogan passer også godt til TED:

"Building Better Worlds".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere