Byer udbygger hotspots trods mastestop

I Frederikshavn Kommune vil en politiker trodse loven for at undgå nye mobilmaster, mens sundhedsfaren undersøges af regeringen. Men nu advarer en forsker om sundhedsrisici ved den såkaldte hotspot-teknologi, som Frederikshavn har indgået en stor kontrakt omkring.

Frederikshavn Kommune har sat hælene i over for udbygningen af mobilnetværket. Men byen har for nylig indgået en stor kontrakt om såkaldte bredbånds-hotspots, som en forsker nu kalder "lige så farlige" som mobilmasterne.

I Frederikshavn Kommune erklærede formand for Plan- og Miljøudvalget Anders Gram Mikkelsen (S) sig tidligere på måneden villig til at begå civil ulydighed for at undgå, at der blev sat flere mobilmaster op i byen.

- Tvivlen skal komme borgerne til gode, sagde Anders Gram dengang.

'Tvivlen' omhandlede sikkerheden i det såkaldte tredjegenerations mobilnetværk.

Blandt andet kritiserede Forbrugerstyrelsen, at lektor i medicinsk biokemi fra Århus Universitet, lektor Sianette Kwee, ikke var blevet spurgt i forbindelse med den undersøgelse fra Videnskabsministeriet, der tidligere på året frikendte 3G-strålingen for sundhedsfare.

Lektorens synspunkt var, at det mobile netværk er skadeligt for sundheden.

Flere andre førende eksperter deler langt fra Sianette Kwees opfattelse, men den ophedede debat om mobilsikkerheden har fået videnskabsminister Helge Sander (V) til at bestille en ny undersøgelse af sundhedsfaren vedrørende 3G-netværket.

Trådløs stråling lig med mobilstråling

Men nu rejser Sianette Kwee ligeledes tvivl om sikkerheden i de trådløse bredbåndsnetværk, de såkaldte hotspots, som i stigende grad etableres i byområder. Private brugere kan benytte dem ved at etablere en modtagerboks i hjemmet, og det er denne teknologi, som lektoren advarer imod.

- Strålingen fra trådløse netværk i hjemmet er lige så slem som den stråling, der kommer ind i huset fra mobilantenner udenfor, siger Sianette Kwee til IT-avisen Comon og fortsætter:

- Det er særlig alvorligt, fordi antennerne ofte er placeret i stuen eller andre steder, hvor folk opholder sig meget. Det er meget vigtigt, at brugerne bliver opmærksomme på den strålingsfare, som kan være forbundet med trådløse netværk.

Frederikshavn Kommune har for under to måneder siden indgået kontrakt med leverandøren Atlas Wireless & Cable om det, som selskabet har kaldt "verdens kraftigste trådløse netværk".

Computerworld Online har gerne villet spørge formand for Plan- og Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune, Anders Gram Mikkelsen, om han på baggrund af Sianette Kwees udmelding nu også vil kræve et stop for hotspot-teknologien for at få kortlagt sundhedsfaren.

Men Anders Gram Mikkelsen har ikke ønsket at blive citeret til artiklen.

I Århus Kommune, som også valgte at sige stop for nye mobilmaster i forbindelse med debatten om sundhedsfaren ved 3G-strålerne, har leverandøren Redspot valgt at udvide sin dækning af mobilt bredbånd til at skulle omfatte cirka 10.000 husstande.

Men det har ikke krævet kommunens tilladelse, idet den ikke skal indhentes, når privatejede bygninger lægger tag til hotspot-masterne.

Intet grundlag for at sammenligne

Men måske behøver hverken ålborgensere eller århusianere at frygte for deres sundhed.

Langt fra alle er nemlig enige med Sianette Kwee om, at man kan sætte lighedstegn mellem strålingsstyrken fra det trådløse bredbånd og mobilnettet.

- Uagtet den respekt der ellers må være for Sianette Kwees synspunkter gavner det ikke en ordentlig udredning at generalisere, siger Erik Hornung fra virksomheden Dancell, der specialiserer sig i at måle udstråling fra mobilmaster, og forklarer:

- Styrken af senderne fra trådløse netværk er på et helt andet niveau end de sendestyrker, som anvendes i et mobilnet. De trådløse net som anvendes i hjemmene giver ikke anledning til de samme forhold som ved en mobilmast.

Det har ikke været muligt at træffe Sianette Kwee for en respons på kritikken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere