Forsker: Fogh ude af smagsdommer-æra

Statsministeren sætter nogle prisværdige mål for IT-udviklingen herhjemme, mener forskningschefen for IT-Højskolen som reaktion på Fogh Rasmussens mål om, at Danmarks skal være et foregangsland inden for højteknologi. Han håber samtidig, at der dermed er gjort op med den mere forskningsfjendtlige smagsdommer-politik.

Det er ikke første gang, at en statsminister indvarsler en æra, hvor Danmark skal indtage sin retmæssige plads i forreste række blandt de højteknologiske lande.

Men alligevel mener forskningschef ved IT-Højskolen og tidligere vicedirektør i IT-Branchen, Jørgen Staunstrup, at Anders Fogh Rasmussen (V) stiler højere end sin forgænger Poul Nyrup Rasmussen.

Det gælder især, når Fogh slår på, at universiteterne skal være med til at drive skabelsen af nye IT-virksomheder.

Vi skal selv tage ansvar

- Når Anders Fogh Rasmussen nævner MIT (Massachusett Institute of Technology, red.) så er det helt rigtigt. Vi skal selv tage et ansvar, for ingen gør det for os, hvis ikke vi selv kan finde ud af at samarbejde med erhvervslivet, siger Jørgen Staunstrup.

Han har selv haft et par kortere gæstelærer-ophold på det navnkundige amerikanske forskningsinstitut.

Jørgen Staunstrup mener overordnet set, at der er stor grund til at glæde sig over udmeldingerne fra statsministeren.

Han ser selv konturerne til et generelt holdningskifte i regeringen, som i begyndelsen af sin regeringsperiode lagde op til et opgør med de såkaldte smagsdommere.

Den politik var på det nærmeste forskningsfjendsk, og det faglige fokus havde dårlige kår, mener han. Derfor glæder han sig over statsministerens udmelding om, at der er behov for flere forskere.

- Hvis det skal tages som et udtryk for respekt for folk med en dyb faglig viden, der kan omsættes til velstand, så er det signal meget vigtigt, siger han.

Men et par andre passager i statsministerens tale vækker dog alligevel bekymring hos forskningschefen, der til daglig underviser i mobilteknologi.

- Man kunne godt læse det sådan, at man i Danmark skal være god til at bruge IT, mens udviklingen af nye produkter skal komme fra nano- og bioteknologi. Det er betænkeligt, for vi er allerede gode til at bruge IT. Vi skal bare være bedre til at tjene penge på det, siger Jørgen Staunstrup.

Ikke flere forskningsmidler i år

Han mener absolut ikke, at Danmark i dag kan regne sig blandt de førende IT-nationer, når det gælder udviklingen og salget af danske IT-produkter. Og det skal der gerne rettes op på.

Derfor ærgrer det ham også, at den finanslov der blev vedtaget i weekenden, ikke er udtryk for vækst, men blot stilstand i andelen af forskningsmidler i det kommende finansår.

- Jeg ville ønske, de ville have taget hul på det i lørdags, men det kommer til at gå langsomt, siger Jørgen Staunstrup, der dog krediterer den siddende regering for at have rettet op på en stærkt nedadgående kurve, når det gælder forskningsmidler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere