Artikel top billede

Smarte mobiler slår sms ihjel

Apples nye styresystem er med til at bremse sms-trafikken.

Sms-trafikken er sendt til tælling, og smartphones kan være med til at give kommunikationsformen endnu et grundigt gok i nødden.

I den seneste version af iOS medfølger beskedsystemet iMessage, der automatisk laver sms'er om til beskeder, der sendes over dataforbindelsen, hvis både modtager og afsender har en iPhone. Den tjeneste kan potentiel flytte trafik og indtægter meget hurtigt væk fra sms.

ComON har spurgt flere danske teleselskaber, om tilføjelsen af iMessage kan aflæses i form af en nedgang i sms-trafikken.
Selskaberne holder øje, men siger, at det er for tidligt at konkludere en sammenhæng.

Men teleanalytiker Torben Rune mener, at teleselskaberne skal forberede sig på at miste meget sms-trafik.

"Sms-trafikken er stagneret og har været nedadgående. Det er en tendens, som vi begyndte at se i 2009, og en del af forklaringen er udbredelsen af smartphones. Interne beskedsystemer og forskellige datatjenester overtager sms'ens rolle," siger Torben Rune, direktør i Netplan.

Den udvikling vil kun blive stærkere:

"Der er ingen tvivl om, at et dedikeret beskedsystem som det i iOS vil få den udvikling til at eskalere," siger Torben Rune

I forvejen har også Blackberry-telefoner et "internt" beskedsystem, der kører over dataforbindelsen. Andre alternativer til sms på smartphones er Viber, Facebook Messenger og Google+.

En anden årsag til opbremsningen i sendte sms'er er, at markedet er blevet mættet. Hovedparten af alle danskere har fået sig en mobiltelefon, og der kommer ikke nye forbrugere til.

Sms bliver maskinernes sprog

Både data- og sms-trafik bliver ofte betalt i pakkeløsninger, hvor der betales en fast månedlig pris. Men Torben Rune tror, at den dalende interesse for sms alligevel kommer til at give et dyk i indtjeningen på kort sigt.

Men på længere sigt er faldet i sms ikke ubetinget en dårlig udvikling for teleselskaberne. Kunder, der bevæger sig fra featurephones til smartphones vil med tiden begynde at bruge flere tjenester.

Desuden regner Torben Rune med, at sms i højere grad vil blive brugt til at få maskiner til at snakke sammen. Det kunne for eksempel være i tyverialarmer, kølevogne eller til overvågning af bilparker.

Den dalende interesse for sms'er kan også aflæses i den seneste statistik fra den nu opsplittede It og Telestyrelse.
Toppen af trafikken blev nået i første halvår af 2010 med 6,6 mia. sms-beskeder. Det faldt til 6,2 mia. i første halvår i år.

Se flere tal i "Telestatistik - første halvår 2011".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere