DDR: Ikke et lukket land

DDR SDRAM har gode muligheder for at blive den foretrukne hukommelsestype til både pc'er og servere inden for de næste få år. I hvert fald står det meste af RAM-branchen bag den nye standard, der i hvert fald teoretisk fordobler hastigheden af de velkendte SDRAM-kredse.

Prisen er fordelen

Fra et forbrugersynspunkt er det prisen, der er den helt store fordel ved DDR SDRAM. DDR er nemlig baseret på almindelig SDRAM, og for producenterne kræver det ikke de helt store investeringer i produktionsapparatet at omstille sig til den nye RAM-type.

Prisen på DDR SDRAM vil derfor komme til at lægge sig tæt op ad prisen på SDRAM. Den største konkurrent inden for hukommelsesteknologi er RDRAM, som endnu er langt dyrere end SDRAM, uden at der er den helt store forbedring i ydelsen.

DDR-moduler ligner de nuværende SDRAM-moduler, men har 16 flere pins. Dette 128 megabyte modul er fremstillet af Micron, der er blandt pionererne i DDR-branchen.

Denne artikel blev bragt i PC World nr. 18.

Evolution frem for revolution

Evolution frem for revolution
Hvor RDRAM, der også kaldes Rambus RAM, er en helt ny hukommelsestype, har folkene bag DDR SDRAM satset på forbedringer af den nuværende teknologi.

DDR står for Double Data Rate, og hvor den kendte SDRAM med frekvenser på 66, 100 eller 133 MHz kun overfører data en enkelt gang pr. clockcyklus, kan DDR SDRAM klare to gange. Dermed bliver den effektive frekvens dobbelt så høj.

Indtil videre er der fremstillet DDR SDRAM med frekvenser på 200 og 266 MHz. DDR200 og DDR266 vil i løbet af første kvartal næste år få følgeskab af DDR333, og på længere sigt vil en ny generation ved navn DDR-II dukke op.

DDR-II vil fordoble den effektive hastighed endnu en gang, og efter planen vil denne RAM-type komme på markedet i 2003.

Chipsæt på vej

Chipsæt på vej
DDR SDRAM kræver nye chipsæt og dermed også nye bundkort. AMD, der går helhjertet ind for DDR, er meget snart klar med chipsættet AMD-760 til Athlon, og VIA regner med at have Apollo Pro266 til Pentium III og KT266 til Athlon på markedet til foråret. Adskillige andre chipsætproducenter forventes at følge efter.

Så godt som samtlige bundkortproducenter melder om fremtidig understøttelse af DDR SDRAM, og på VIA Technology Forum, der afholdtes sidst i september, blev der fremvist forskellige prototyper.

Branchen venter nu spændt på, om Intel også vil overgive sig til DDR. Intel har gennem samarbejdsaftaler med Rambus forpligtet sig til at støtte RDRAM, og den første Pentium 4 processor vil da også bruge denne hukommelse.

Til gengæld har firmaet ikke afvist DDR-chipsæt til servere, og hvis DDR SDRAM bliver en succes på pc-markedet, kan Intel blive nødt til at hoppe med på vognen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere