Artikel top billede

Så stramt styrer Steve Jobs sine butikker

Apple-bossen bestemmer hvilke kabler der bruges, og hvad de ansatte må sige.

Det er en offentlig hemmelighed, at Steve Jobs har en medbestemmende indflydelse helt ned i de mindste detaljer, før Apple-produkter accepteres og sendes ud på markedet. Den samme topstyring gennemsyrer også de ikoniske Apple-butikker.

Ikke kun indretningen i de fysiske butikker er dikteret fra hovedkvarteret i Cupertino (Steve Jobs bestemmer angiveligt, hvilke typer kabler der bruges til at låse computere fast med). Der bliver også udsendt ordrer og retningslinjer til, hvordan de ansatte skal tiltale kunderne.

For eksempel må de ikke diskuttere Apple-rygter med kunderne. Reperatører har også forbud mod at anerkende fejl eller mangler ved Apple-programmer, før det er besluttet på et højere plan.

Det fortæller Wall Street Journal (kræver betaling), der har haft kontakt til en masse nuværende og tidligere butiksansatte.

De kan fortælle, at sprogbruget helt ned til detaljen er bestemt fra centralt hold. Hvis en Genius-medarbejder (Apple-ekspert, red.) for eksempel ikke kan løse en kundes spørgsmål, så bliver de opfordret til at bruge ordene "det viser sig at" ("as it turns out" ) i stedet for at sige "desværre" ("unfortunately"), der har en mere negativ klang.

På samme måde opfordres teknikerne til at lade ophidsede kunder tale ud og blot besvare deres henvendelser med bekræftende, lyttende ord som "okay" (Uh-huh) og "jeg forstår" ("I understand").

En anden tidligere ansat fortæller, at han ikke måtte irettesætte kunder, hvis de udtalte produktnavne forkert. Han fik besked på at ignorere det, fordi det fremstår som nedladende at rette på kunderne.

Apple hiver heller ikke hvem som helst ind fra gaden og ansætter dem.

Ansøgere bliver både udspurgt om deres lederevner og tekniske kunnen, men de skal også redegøre for deres fascination af Apple-produkter, og hvis de bliver ansat, skal de først gennem kurser og efterfølgende træde i fodsporene på erfarne kollegaer - uden at tiltale kunderne - før de selv får lov til at betjene kunder i butikken.
Der er ikke nogen salgskrav, men de ansatte bliver målt på, hvor mange tillægsprodukter de sælger. For eksempel forsikringer.

Vejen ind i butikken kan altså være lang, men ansættelsesforholdet kan meget hurtigt slutte.

Det er direkte fyringsgrund at skrive om Apple på nettet, og hvis man inden for seks måneder kommer mere end seks minutter for sent tre gange, så kan man også godt pakke sine ting og gå.

Men på trods af de til tider rigide regler, så lider Apple ikke under dem. Branchefolk siger til Wall Street Journal, at Apple vader i ansøgere, når de søger nye fok til butikkerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere