Master i vejen for 3G-udrulning

De danske mobilselskaber har en stor udfordring foran sig, når de skal ansøge hver enkelt kommune om tilladelse til at opsætte master til de kommende 3G-mobilnetværk. Lovgivningen hjælper dog lidt på vej.

Mobilselskaberne har en kompliceret kabale foran sig, når de i de kommende år skal udrulle et fintmasket 3G-mobilnetværk over det meste af landet.

3G-netværkene, der skal supplere og måske siden afløse de nuværende GSM-netværk, kræver mange flere antenner, end der er sat op i dag.

Hver eneste antenne skal godkendes i den enkelte kommune, så der er udsigt til metervis af ringbind fyldt med byggetilladelser hos de fire selskaber, der har ret til at opbygge 3G-netværk herhjemme.

- Det bliver noget af et puslespil, og eftersom der er meget mere teknik i et 3G-netværk end i et 2G-netværk (GSM-nettet, red.), skal der findes flere steder at sætte master op, siger direktør Torben Rune fra telerådgivningsfirmaet Netplan.

3G bliver blandt andet kompliceret, fordi teknologien rummer såkaldte "åndende celler", der udvider sig eller trækker sig sammen afhængig af travlheden i nettet.

Hvis mange taler i en 3G-mobiltelefon samtidig i det samme område, mindskes rækkevidden, og det skal mobilselskaberne tage højde for med ekstra god dækning i store dele af landet.

Usikkerhed om stråling

- Den store udfordring for selskaberne bliver overhovedet at få lov til at sætte master op, hvor der er behov for det, siger Torben Rune.

Dels er de høje stålmaster ikke kønne at kigge på, dels er det endnu ikke bevist, at stråler fra mobilantenner er ufarlige for mennesker, og det bekymrer mange borgere.

I Sverige har det for længst ført til stor modstand mod 3G-antennerne. Flere kommuner har nægtet mobilselskaberne tilladelse til overhovedet at sætte antenner op, og andre steder er antennerne udsat for hærværk.

- Så vidt går det næppe i Danmark, for her har mobilselskaberne vænnet sig til at placere masterne på en skånsom måde, så man ikke får lokalbefolkningen imod sig. Der er ingen grund til at placere et helt antennebatteri på taget af en beboelsesejendom, hvis man kan bruge taget på en lagerbygning ved siden af i stedet for, siger Torben Rune.

I Greve syd for København har kommunen dog for nylig modtaget 61 indsigelser mod en planlagt 36 meter høj 3G-antennemast i en beboelsesområde.

Mobilselskaberne frygter derfor at skulle bruge tid og ressourcer på at kæmpe om retten til at opsætte antenner. Selskaberne hjælpes af en relativ ny mastelov, der bestemmer, at et mobilselskab har ret til at opsætte antenner på et konkurrerende selskabs master, hvis der er plads.

200 meter mellem hver antenne

Mobilselskabet 3 har foreløbigt opsat et lille dusin master. Selskabet vil ikke sige, hvor eller hvornår kunderne kan bruge 3G-nettet, men demonstrerer gerne 3G-teknologiens muligheder fra domicilet i Københavns nordhavn, hvor en antenne på taget giver fuld netværksadgang.

Det står dog fast, at 3 får behov for antenner med blot 200-300 meter mellem hinanden i de mest travle områder, herunder det indre København.

Selskabet har sammen med sine kolleger i branchen forsøgt at klæde kommunerne godt på, så de ikke er uforberedte, når ansøgningerne om at opsætte master indløber.

- Vi har sammen med de andre mobilselskaber og IT- og Telestyrelsen udsendt en informationspakke til kommunerne, hvor vi oplyser om, hvad teknologien handler om, og hvordan juraen hænger sammen, siger teknisk direktør Torben Bjerre, 3.

Database over master

Hos IT- og Telestyrelsen har man oprettet en fortrolig database, der viser, hvor mobilselskaberne ønsker at udvide deres dækning inden for de kommende år. Selskaberne skal indberette deres planer for fremtiden fire gange om året.

Hvis en kommune får en ansøgning om tilladelse til at opsætte en antennemast, kan kommunen henvende sig til styrelsen og få oplyst, hvilke andre mobilselskaber, der er interesseret i at komme ind i området. På den måde kan kommunen hjælpe med at koordinere udbygningen, så hver enkelt mast udnyttes bedst muligt.

Selskaberne, der udover 3 tæller TDC Mobil, Orange og Telia, holder generelt kortene tæt ind til kroppen og vil hverken oplyse om lanceringssteder eller -tidspunkter for 3G-telefoni.

Kabalen skal først gå op.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere