Embedsmænd siger nej til Tetra

En ny rapport udarbejdet af en række ministerier slår fast, at der ikke er behov for at udskifte beredskabstjenesternes radiosystemer med et digitalt Tetra-system. Desuden vil en samlet udskiftning tredoble udgifterne til kommunikation.

Et udvalg bestående af repræsentanter fra en række ministerier kan ikke anbefale, at staten investerer i nyt radioudstyr til beredskabstjenesterne, brandvæsen, politi og flere andre myndigheder.

Det fremgår af en rapport, som udvalget netop har offentliggjort med en måneds forsinkelse.

Udvalget følger op på en rapport, der kom ud før jul, og som skulle have anvist, hvorvidt myndighederne skal kaste sig ud i investeringer i den digitale Tetra-teknologi, der netop er udviklet til beredskabsformål.

Dengang manglede arbejdsgruppen, der skrev rapporten, imidlertid et overblik over de økonomiske konsekvenser af at skifte radiosystem, og det har det nye udvalg nu skaffet.

Udvalget vurderer, at de gennemsnitlige driftsomkostninger ved at skifte fra det nuværende analoge radiosystem til et digitalt vil blive mere end tredoblet fra 30 millioner kroner til 100 millioner kroner om året.

Hvis myndighederne selv betaler for opbygningen af et lukket netværk, vil prisen inklusive radioterminaler ende på 230 millioner kroner om året.

Flere alternativer

Det er for dyrt, og udvalget mener slet ikke, at der eksisterer noget behov for at udskifte de nuværende systemer.

Insisterer politikerne på at udskifte radioerne, er der stadig flere valgmuligheder:

"På kort sigt er det kun Tetra-teknologien, der opfylder samtlige de tilkendegivelser om ønsker og behov for radiofunktionaliteter, som beredskabsmyndighederne har givet udtryk for," skriver udvalget.

Men kan myndighederne nøjes med færre funktioner i netværket, kan udvalget i stedet anbefale andre teknologier, herunder baseret på de kommende tredjegenerations mobilnetværk, 3G eller UMTS.

Den foreløbige konklusion i den første rapport lød, at de nuværende radiosystemer fungerer tilfredsstillende, så længe der er tale om mindre ulykker, som udgør størstedelen af beredskabs­myndighedernes indsatser.

I tilfælde af katastrofer og større ulykker, hvor indsatsen skal koordineres af flere beredskabsmyndigheder, eller hvor skadestedet har en større geografisk udstrækning, er det straks mere relevant at tale om tværgående kommunikation, skrev arbejdsgruppen før jul.

Fik forlængelse

Den nye rapport er ventet med spænding hos de to selskaber, der for to år siden opnåede licenser til at opbygge Tetra-netværk i Danmark.

Især Motorola, der vandt den mest forpligtende licens i forhold til beredskabstjenesterne, har presset på for en afgørelse fra myndighederne. Senest ved at true med at droppe alle Tetra-investeringer i Danmark, hvor Motorola i øvrigt har placeret sin globale Tetra-udviklingsafdeling.

I februar fik Motorola og den anden Tetra-udbyder, T-Cell, dog en håndsrækning fra videnskabsminister Helge Sander (V), der forlængede fristen for at dække en fjerdedel af landet med Tetra-dækning fra oktober i år til oktober næste år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere