Venstre-borgmestre vil sælge KMD

Det vil være gavnligt for konkurrencen og dermed priserne på det kommunale IT-marked, hvis Kommunernes Landsforening sælger KMD. Det mener Venstre-borgmestrene i flere kommuner.

Det er skadeligt for konkurrencen, at kommunerne selv ejer IT-leverandøren KMD, der er den altdominerende aktør inden for software og IT-service til de danske kommuner.

Det mener en flere Venstre-borgmeste, som Computerworld Online har talt med. De vurderer, at det kan give billigere priser, hvis Kommunernes Landsforening, der ejer KMD, sælger selskabet.

Dermed ligger de sig på linie med partiets finanspolitiske ordfører, Kristian Jensen. Til gengæld går de imod den gængse holdning i Kommunernes Landsforening, hvor deres partifælle, Gedved-borgmesteren Ejgil W. Rasmussen, er formand.

- Jeg er modstander af en sammenblanding, hvor leverandøren ejes af kunderne. Med en sådan sammenfletning vil man altid kunne stille spørgsmålstegn ved konkurrencesituationen. Så som udgangspunkt er jeg positivt indstillet over for et salg, hvis resultatet kan blive en styrkelse af konkurrencen og en øget gennemsigtighed på markedet, siger borgmester i Ribe Kommune, Preben Rudiengaard (V).

Århus: Sælg KMD
I Århus Kommune er der ingen tvivl at spore på borgmesterkontoret. Borgmester Louise Gade (V) vil have solgt KMD.

- Af hensyn til konkurrencesituationen vil det være hensigtsmæssigt at sælge KMD. Som situationen er nu, kan der alt for let skabes tvivl om, hvorvidt kommunerne får de bedste produkter til den bedste pris, fordi vi i øjeblikket er i en situation, hvor vi både er kunde og leverandør, siger Århus-borgmesteren.

Hun mener, at et salg vil betyde, at flere kommuner vil sende IT-opgaver i udbud, fordi kommunerne ikke længere har en økonomisk interesse i KMD.

Gavner de små

Også formanden for de små kommuners forening "Det Skæve Danmark" og borgmester i Sundsøre, Flemming Eskildsen (V), mener, at et salg vil være en fordel for de små kommuner.

- Det er klart, at en øget konkurrence vil være til fordel for især de små kommuner. Jeg er ikke sikker på, at vi altid får den bedste pris fra KMD i kraft af, at de små kommuner ikke kan få de samme rabatter som de store, siger Flemming Eskildsen.

Kommunernes Landsforening, der ejer KMD, har tidligere afvist at sælge kommuneleverandøren. Det skyldes blandt andet, at KL ønsker at beholde kontrollen over IT-selskabet, der leverer livsvigtige produkter til kommunerne.

I Aalborg afviser borgmester Henning G. Jensen (S) al snak om at sælge KMD. Han mener ikke, at det giver et konkurrenceproblem, at kunderne ejer leverandøren.

- Mange af de opgaver, som KMD løser, bliver først sendt i udbud. Det sikrer jo, at kommunerne får den bedste pris på deres IT-løsninger, siger han.

Aalborg-borgmesteren påpeger, at en eventuel køber skal tjene penge på investeringen.

- Jeg tror, at et salg vil betyde dyrere priser for KMD´s produkter, lyder vurderingen fra Henning G. Jensen.

Han opfordrer de interesserede købere til at bevæge sig ind på markedet.

- Hvis de selskaber, der gerne vil købe KMD, mener, at kommunal IT er en god forretning, er der ingen, der forhindrer dem i at gå ind på markedet. Vi sender i hvert fald vores IT-indkøb i udbud, siger Henning G. Jensen.

Som at tisse i bukserne

Analytikere har tidligere vurderet, at KMD har en markedsværdi på mellem halvanden og tre milliarder kroner. Samtidig erklærer flere af de store IT-selskaber sig intereresserede, hvis KMD sættes til salg.

Borgmestrene mener imidlertid, at det vil være en dum ide at sælge KMD for at skaffe kolde kontanter i de slunkne kommunekasser.

- Det ville være som at tisse i bukserne for at holde varmen. Ganske vist vil man kunne tjene et milliardbeløb ved at sælge KMD, men det vil være et engangsbeløb og dermed ikke løse nogle af de problemer, som landets kommuner står over for på længere sigt, siger borgmester Flemming Eskildsen fra Det Skæve Danmark.

Den holdning deler Århus-borgmester, Louise Gade. Hun påpeger, at en stor kreds af kommuner skal dele overskuddet ved et eventuelt salg af KMD.

- Det vil være håndører og en kortsigtet gevinst, der opnås ved det. Til gengæld er jeg overbevist om, at en styrkelse af konkurrencen vil give store besparelser på længere sigt, siger hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere