IFPI opgiver 3 strikes

Lukning af folks internetforbindelse som våben mod ulovlig fildeling er politisk set en død sild i Danmark. Det erkender selv musik-branchens interesseorganisation, IFPI.

Da medlemmerne af kulturministeriets arbejdsgruppe i begyndelsen af september modtog IFPIs forslag til et indgreb mod piratkopiering, blev det præsenteret som "Graduated Response Systemet".

Graduated response er et andet udtryk for 3 strikes-modellen, hvor folk, der gribes i ulovlig fildeling, skal modtage tre advarsler om at stoppe. Hvis fildelingen alligevel fortsætter, skal misbrugerens internetforbindelse slet og ret lukkes.

IFPI har både herhjemme og i andre lande været den primære fortaler for 3 strikes/graduated response-modellen. Men i dag erkender organisationen, at modellen nok ikke bliver til noget.

Nederlaget indrømmes af IFPIs talsmand, marketingdirektør Jesper Bay.

»Vi må jo forholde os til, at den politiske virkelighed ikke er til 3 strikes,« siger han.

I sidste måned sagde den IFPI-ansatte topjurist Peter Schønning på et debatmøde i Svendborg, at han personligt ikke var tilhænger af 3 strikes.

Adspurgt, om Schønnings holdning deles med de øvrige topfolk i IFPI, svarer Jesper Bay undvigende.

»Jeg ved jo ikke, hvad Schønning har sagt, så det vil jeg ikke kommentere,« lyder hans kommentar.

Talsmanden vil dog ikke gå så langt som til at sige, at 3 strikes er stendød.

»3 strikes er den meget vidtgående løsning, og vi har sagt, at man da skal snakke om den. Og vi mangler stadig at se dokumentation for de påstande om retssikkerhedsmæssige problemer, som kritikere af 3 strikes har fremsat,« siger IFPI-talsmanden.

Uden at henvise til specifikke kilder fortæller han, at IFPIs erkendelse af 3 strikes modellens umulighed er baseret på de meldinger, der fra politisk hold er kommet i det offentlige rum i løbet af efteråret.

»Det har da også gjort indtryk, at EU-parlamentet har taget stilling imod 3 strikes med stort flertal,« fortæller han.

Parlamentet stemte i sidste måned for en ændring i Telecompakken, der i praksis gør det umuligt for EU-landene at indføre modellen.

Selv i Frankrig, hvor et 3 strikes-indgreb har været på vej længe, ser det nu ud til, at man må opgive modellen efter først EU-parlamentets afgørelse og siden EU-Kommissionens sanktionering af den.

Herhjemme er IFPI dog stadig fortrøstningsfuld hvad angår mulighederne for at få en eller anden modificeret udgave at indgrebet gennemført.

»Jeg tror godt, vi kan finde en løsning, som også Forbrugerrådet kan leve med,« siger Jesper Bay med henvisning til en af de skrappeste kritikere af 3 strikes-modellen, der sidder med i Kulturministeriets arbejdsgruppe.

Især forlader IFPI sig på erfaringerne fra England, hvor de store internetudbydere i sommer indgik en frivillig aftale med musikbranchens interesseorganisation BPI om at monitorere brugerne og advare dem med emails hver gang de gribes i ulovlig fildeling.

Det britiske forsøg startede så sent som 3. oktober og løber i tre måneder. Hvilke sanktioner, der skal ramme britiske fildelere, er endnu ikke vedtaget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere