Microsoft: Færre overtrædelser af licensregler

Trods fremskridt er der stadig for meget slinger i valsen, når det gælder korrekt licensering af software, mener lederen af Microsofts antipiratafdeling.

Trods dønningerne fra den aktuelle sag om Dansk Computer Centers snyd med Windows-licenser er lederen af Microsofts afdeling for bekæmpelse af piratkopiering, Anne-Mette Stoltze, tilfreds med udviklingen. Hun mener, at der både blandt kunder og it-forhandlere er en stigende bevidsthed omkring pirateri og korrekt softwarelicensering.

»It-cheferne bliver i stigende grad pålagt at skaffe sig overblik, fordi virksomhederne forstår, at der skal være styr på licenserne,« siger Anne-Mette Stoltze, som dog endnu ikke kan skimte den dag, hvor alle kunder retter ind efter de gældende regler.

Hun henviser til softwareproducenternes egen organisation, BSA, som i en rapport for nylig anslog, at 25 procent af kommercielle softwareinstallationer i Danmark er sket uden gyldig licens.

»Jeg har endnu ikke været ude hos en kunde, hvor vi ikke kunne pille en ting ned fra hylden, som var forkert licenseret. Men det er blevet meget bedre, og det ser jeg som et tegn på, at emnet er kommet på agendaen ude hos kunderne,« siger hun.

Kritik af kompleksitet

Anne-Mette Stoltze kender til kritikken af, at især Microsofts licensregler er så komplekse, at det stort set er umuligt at forstå eller følge reglerne til punkt og prikke. Men ikke overraskende er hun uenig:

»Vi bliver hele tiden hevet frem, og det er nok især fordi vores software er synlig ude på desktoppen, mens andre producenter, der leverer til backoffice-funktionerne ikke møder den samme kritik, selvom deres regler er mindst lige så komplicerede.«

Hun retter i stedet skytset mod partnerne, som dem der er ansvarlige for at rådgive kunderne om licensstyring.

»Det er ikke altid, at løsningspartnerne fortæller deres kunder hele historien,« siger Anne-Mette Stoltze, som uden at nævne navne peger på aktuelle eksempler fra sundheds- og transportsektoren, hvor Microsoft har måttet gribe ind.

»I den slags tilfælde ønsker man bare, at løsningspartneren havde haft en licensrådgiver med i forløbet. Men helt så langt er det altså ikke alle, der er nået,« siger hun.

»Det er meget enkelt«

Hun ønsker ikke at kommentere den aktuelle sag, hvor Microsoft har indgået forlig med brokeren Dansk Computer Center (DCC), men vil gerne give sit bud på, hvordan andre undgår at ende i den samme situation.

»Det er for så vidt meget enkelt. Når man som tredjepart installerer software, skal der ligge en aftale, som gør det klart, hvem der har ansvaret for det pågældende stykke software. Uden den klarhed ender vi i sidste ende i en ren bananrepublik, hvor ingen vil tage ansvaret for de produkter, der er på markedet,« mener Anne-Mette Stoltze, som slutter af med følgende råd til Microsoft-partnere.

»Sørg for, at I gør det rigtigt, før I går i gang med at drive forretning. Og er du i tvivl, så konktakt din producent. Men det er da muligt, at vi har behov for en bredere dialog med forhandlere og brokere om det her problem,« slutter hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere