Telia klager til konkurrencestyrelsen over TDC

Telia føler sig holdt udenfor det lukrative internet-tv-marked, og mener reguleringen af TDC er for svag.

(Opdateret) Telia har gennem mere end to år forgæves forhandlet med TDC om at få tilbudt en grossistpris, der gør det muligt at tilbyde landsdækkende tv via telefonstikket (IPTV via ADSL). Imens har TDC skovlet langt over 100.000 kunder ind på deres eget Home Trio-tilbud.

Det er ifølge Telia baggrunden for, at selskabet nu har klaget til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen over TDC’s misbrug af en dominerende stilling på tv-området.

”TDC forhindrer reel konkurrence på IPTV i Danmark,” hedder det i en pressemeddelelse udsendt af Telia i dag.

Forhandlinger om en engros-aftale på IP-tv er strandet, fordi TDC ifølge Telia krævede en alt for høj pris.

”Med TDC’s seneste bud ville vi skulle have 130.000 kunder for overhovedet at få en form for forretning ud af det,” siger Telias kommunikationschef Lone Berning.

Men TDC er jo i forvejen reguleret i telelovgivningen og It og Telestyrelsen har beføjelser til at sikre en rimelige konkurrenceforhold?

”Jeg kan kun sige, at telelovgiviningen er fra 1999, og man dengang slet ikke havde fantasi til at forestille sig, at man en dag ville sende tv via kobbernettet,” siger hun.

Tandløs vagthund

I mener altså, at Telestyrelsen ikke gør sit arbejde godt nok?

”Den udlægning må stå for din egen regning. Men vi synes ikke de lever op til betegnelsen ”vagthund”, som Jørgen Abild (direktør for Telestyrelsen, red) i sin tid kaldte dem,” siger Lone Berning.

Hvorvidt Konkurrencestyrelsen overhovedet kan behandle en sag om et selskab, hvis konkurrenceforhold allerede er underlagt kontrol af en anden offentlig myndighed, er et åbent spørgsmål.

Hvis det helt konkrete spørgsmål er omfattet af detailbestemmelserne i telelovgivningen, har denne forrang over konkurrencelovgivningen , oplyser man i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Ingen i styrelsen vil udtale sig om den konkrete sag, og det kan end ikke bekræftes om, at klagen fra Telia er modtaget.

Ifølge Telia ligger det dog fast, at Konkurrencestyrelsen nu må i gang med arbejdet med at vurdere, om engros-priser på IP-tv-ydelser på TDCs kobbernet hører hjemme under den eksisterende telelovgivning, eller om det er et mere overordnet spørgsmål om misbrug af markedsposition, der skal behandles konkurrenceretligt.

Telia gør opmærksom på, at TDC’s markeddominans på IP-tv er så stærk, at det tredje af de store teleselskaber, Telenor, helt har opgivet at tilbyde IP-tv.

”Telia er i dag det eneste teleselskab, der tilbyder et reelt alternativ til TDC på området for internet, telefoni og tv via telefonstikket. Men Telia kan alene tilbyde produktet til ca. 35 pct. af de danske husstande. Det er særligt forbrugere i udkants-Danmark, som rammes af problematikken. I landets tyndt befolkede områder kan forbrugerne i dag fortsat kun vælge TDC, hvis de ønsker en løsning med internet, telefoni og tv via telefonstikket,” heddet det blandt andet i Telias pressemeddelelse.

Telia mener, at TDC’s kobbernet stadig de næste fem år vil være den eneste vej ud til alle de danske husstande.

”Teknologien udvikles fortsat, så hastighederne på kobbernettet bliver højere og højere samtidig med, at tv-signalerne komprimeres mere og mere. Det betyder, at denne teknologi i allerhøjeste grad fortsat har en fremtid, som attraktiv konkurrent til tv via fiber, kabel-tv-nettet og parabol,” siger Dan Strömberg, direktør for Telia bredbåndsforretning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere