3 kan om nogle år bruge ny teknologi til hurtigere net

Om nogle år kan vi trække på forskellige frekvenser med vores mobiler og dongles. Dét bliver en løsning for teleselskabet 3, mener teleekspert.

Teleselskabet 3 har skudt papegøjen, siger firmaet selv. 3 mener, at de billigt kan skabe Danmarks bedste mobilnet; og dét til ganske få penge. Under forårets auktion over LTE-frekvenserne gav de blot syv millioner for deres LTE-frekvenser, mens de øvrige selskaber TDC, Telia og Telenor måtte punge ud med 333 millioner. TDC har endda lykønsket 3 med deres strategi.

Et af midlerne til at skaffe 3 hurtige hastigheder kan nogle år ude i fremtiden blive spectrum aggregation, en teknologi som stadig er på tegnebrættet, men forventes at give teleselskaberne helt nye muligheder for at skabe stærke datastrømme.

3's nyvundne LTE-frekvenser kan ikke det samme som konkurrenternes. Teleselskabet, der har været pionerer med mobilt bredbånd i Danmark, valgte at satse på at få en mindre bid af de mere gængse frekvenser - de parrede (LTE FDD) - og derudover satse på de uparrede frekvenser (LTE TDD), der kræver en anden teknologi og forventes at blive brugbare senere end de parrede frekvenser. Spørgsmålet er så, om teleselskabet 3 - der i dag praler af at have Danmarks bedste mobile bredbånd - virkelig trak det længste strå under auktionen. Dén diskussion fik to teleeksperter, John Strand fra Strand Consult og telejournalisten Claus Hetting, til at kaste sig ud i en ophedet debat på CRNs søstermedie ComON.

Hvornår har vi det?
John Strand, dansk telebranches grand old man, mente, at 3 stod fint stillet. Teleselskabet kan blot kombinere spektrum fra eksempelvis 1800, 2100 og 2600 MHz spektrum i en og samme datastrøm, mente han.

Men teknologien er ikke på plads, påpegede Claus Hetting, mangeårig telejournalist, pr-mand og tidligere medarbejder hos Nokia. Han mener, at der går fem til seks år, før teknologien - spectrum aggregation - fungerer, så forbrugerne kan få glæde af den.

ComON har spurgt Ericsson, en af verdens største producenter af teleudstyr og leverandør til danske 3, om dets udstyr kan kombinere forskellige frekvenser som 900, 800, 1800, 2100 2600 MHz til den samme datastrøm.

"Funktionen hedder spectrum aggregation og vil blive standardiseret i 3GPP-frigivelsen, der bliver vedtaget i 2011. Vores basestationer vil naturligvis understøtte denne feature, når standarden og markedsefterspørgslen kommer," skrev Ericssons pressemand, Fredrik Hallstan, i en mail til ComON.

Med spectrum aggregation kan teleselskaber kombinere forskellige frekvenser til at skabe en samlet datastrøm til en kunde. I den seneste auktion kom 3 ud med den mindste gængse frekvens, de parrede frekvenser, som bruges til FDD LTE. Her fik selskabet 2x10 MHz frekvens, mens de øvrige fik dobbelt så store blokke. Det betyder i teorien - alt er naturligvis afhængigt af deres og konkurrenternes net af master - at de i første omgang kun kan levere det halve IP-internet til deres kunder i forhold til TDC, Telia og Telenor. Teleselskabet 3 har dog også en klump båndbredde af de uparrede frekvenser, der sandsynligvis kan bruges lidt senere.

Men med spectrum aggregation forsvinder nogle af bekymringerne om, hvilke frekvensblokke et teleselskab har. 3 kan - om nogle år ude i fremtiden - kombinere forskellige frekvensblokke til den samme datastrøm. Hvis kunden således skal spille et krævende computerspil, kan mobilen hente data eksempelvis både over den mindre frekvensblok i 2,5 gigaherz, 3 nyligt har vundet, og en anden frekvens fra et helt andet frekvenslag. Det kunne eksempelvis være en frekvensblok i 800 MHz-båndet, som snart forventes at komme i udbud.

Mobiler er hindring
Teknologien kræver - og det er nok den største hindring - at mobilerne kan bruge den. Det kræver flere chips, der bruger batteri, at bruge teknologien. Derfor går der længere tid, før spektrum aggregation kan gøre nytte. Ericsson, der dog ikke selv producerer mobiler, forventer, at billige telefoner, som menigmand har råd til, er udbredt omkring år 2012 og 2013. I fagsprog hedder det, at der er et økosystem for teknologien.

ComON spurgte desuden en anden telegigant, franske Alcatel-Lucent som leverer LTE-udstyr til AT&T og Verizon, hvornår deres udstyr understøtter den kommende teknologi.

"Vores radiohardware understøtter allerede spectrum aggregation. Nu er det software og integration, der mangler, og dén udvikler vi, så snart markedet er klar til det," fortæller Stephane Jacquelin, produktchef for LTE hos Alcatel-Lucent.

Han er en anelse mere optimistisk end Ericsson om, hvornår folk kan købe billige terminaler. Det vil højst sandsynligt først være dongles og dernæst mobiler, der udvikles til at bruge spectrum aggregation.

"Vi tror lige nu, at vi vil se det første modtagerudstyr, der understøtter spectrum aggregation, i 2012, så vi forventer, at økosystemet begynder at modnes i 2012," siger Stephane Jacquelin.

Alcatel-Lucent producerer dog heller ikke mobiler, men basestationer og anden back bone.

En del af strategi
Teleselskabet 3 bekræfter, at en kommende brug af spectrum aggregation er en del af strategien for at tilbyde hurtige hastigheder til deres kunder.

"Det vil kunne give os en markant større båndbredde," siger Stine Green Paulsen, 3's pressechef.

Hun kan dog ikke fortælle i detaljer om, hvordan 3 vil benytte spectrum aggregation.

Stadig udfordringer i TDC's øjne
Danmarks største teleselskab, TDC, har kig på den nye teknologi. Netdirektør Jess Ibsen forventer dog først, at det er en udbredt teknologi om fire til fem år. Han er altså ikke helt så optimistisk som producenterne Ericsson og Alcatel-Lucent.

"Vi tror, at det er noget, der kommer i spil på et tidspunkt, men lige nu er den kommercielle og tekniske stand ikke noget, som vi kan bruge," siger han.

Han siger, at det kræver mange chips at trække på forskellige frekvensbånd samtidig. Derfor er der behov for meget udvikling for at sikre, at mobilerne ikke bliver store og batterikrævende.

"De skal af med pokkers meget varme, hvis de skal håndtere alle de frekvensbånd samtidig," siger Jess Ibsen.

Han tvivler på, at mobilproducentene vil udvikle intenst på den nye teknologi, mens de stadig har udfordringen med at få deres mobiler til at virke med almindelig LTE-net.

"Spørgsmålet er, om det er noget, som leverandørerne vil bruge meget tid på nu, hvor de har fokus på at udvikle terminaler til LTE," siger Jess Ibsen.

For ham lyder det fornuftigt, hvis 3 forventer at bruge spektrum aggregation, men han forventer ikke, at TDC vil bruge det i udpræget grad, eftersom deres parrede LTE-frekvens kan levere tilfresstillende båndbredder, siger han.

"Det vil være godt til at opsamle frekventerede bånd. De kommercielle bånd er så brede, at det er svært at se de umiddelbare fordele ved at bruge teknologien til at samle dem," siger Jess Ibsen.

De brede LTE-bånd, som TDC, Telenor og Telia fik ved LTE-auktionen, kan i teorien trække hundredvis af Mbit/s. Men TDC har nogle frekvenser - hotspot-frekvenser og radiokæde-frekvenser - som Jess Ibsen frorestiller sig kan komme i spil på LTE-nettet med spectrum aggregation.

Interesserede kan læse mere om LTE-teknologiens muligheder i et blogindlæg, som telejournalisten Claus Hetting har skrevet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere