Bredbånd via stikkontakten i Randers

Energi Randers tror som det eneste elselskab herhjemme på en fremtid for datakommunikation via elnettet. 40 kunder i et lejlighedskompleks deles nu om en internetopkobling på to Mbit/s, som de hver især betaler 190 kroner om måneden for.

Energi Randers er i gang med et eksperiment, som skal vise, om elnettet kan blive en konkurrent til telefon- og antennenet, når det gælder bredbåndsopkoblinger.

De første 40 lejligheder er i tre måneder blevet forsynet med bredbånd via deres stikkontakt. De bor i samme kompleks, som deler en internetforbindelse på to Mbit/s. De mest udbredte ADSL-opkoblinger har i dag en hastighed på 256 kbit/s, og den hastighed garanterer Energi Randers også kunderne som minimum.

Eksperimentet bliver udvidet med yderligere to områder i løbet af de kommende måneder, og testkunderne betaler 190 kroner om måneden. Prisen er ifølge IT-chef Preben Dalsgaard Pedersen, Randers Energi, sat efter, at det skal være attraktivt i forhold til alternativerne, ADSL og opkobling via antennenet.

Frit valg mellem stikkontakterne

Den største fordel ved at sende bredbånd gennem elnettet er, at nettet findes alle steder i forvejen, så kunderne og udbyderen slipper for udgifterne til at lægge nye kabler. Desuden kan brugeren selv bestemme, hvilken stikkontakt computeren skal sluttes til.

Derimod har udstyret vist sig dyrt i forhold til, at rækkevidden er begrænset, op til 300 meter. Det betyder, at elselskaber som Energi Randers skal sætte sendeudstyr op tæt på kunderne, enten i transformerstationerne, i gadeskabene eller i kældre i lejlighedskomplekser.

Derfra skal selskabet etablere en forbindelse videre ind i sit eget netværk, for eksempel ved at grave fiberkabler i jorden. Elnettet duer ikke på den strækning.

Forbindelsen mellem transformerstationen og Energi Randers' backbone er på to Mbit/s i pilotprojekterne. Udstyret giver dog mulighed for at køre op til 4,5 Mbit/s ud til lejlighederne.

Den begrænsede rækkevidde gør også, at bredbånd via elnettet i første omgang er mest interessant i boligkomplekser. Hvis det skal etableres i et område med parcelhuse, kræver det, at en meget stor del af de potentielle kunder tilslutter sig, fordi indtægterne ellers bliver for små til at afskrive det dyre udstyr.

Prisen på udstyret er afgørende

Preben Dalsgaard Pedersen er tilfreds med, hvordan testen af bredbånd via elnettet indtil videre er forløbet. Alligevel regner Energi Randers med, at testen skal løbe et år endnu, inden selskabet tager stilling til, om bredbåndsinternet skal tilbydes alle 35.000 kunder.

Det afhænger blandt andet af, om Energi Randers kan få økonomi i bredbånd via stikkontakten i forhold til ADSL og bredbånd via antennekabler. Her spiller prisen på udstyret en afgørende rolle, og den vil Preben Dalsgaard Pedersen ikke ud med. Han nøjes med at konstatere, at han håber, at den kan komme ned.

Der er kun én stor leverandør af bredbåndsudstyr til elnettet tilbage, schweiziske Ascom. Alle de øvrige dominerende teleproducenterne har trukket sig ud af markedet. Det ser Preben Dalsgaard Pedersen dog ikke som noget problem.

Han påpeger, at der er små selskaber, som udvikler teknologien, og desuden er Energi Randers meget tilfreds med Ascoms egne udviklingsplaner. Derudover er der alligevel ingen standard for højhastighedskommunikation på elnettet, så det har på intet tidspunkt været muligt at blande to leverandørers udstyr i samme netværk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere