Elselskab satser på superbredbånd

Det lille, nordvestsjællandske elselskab NVE er i gang med en af landet mest ambitiøse bredbåndssatsninger. Kunderne kan få optisk fiber helt ind i stuerne. Adgangsbilletten er dog dyr. Det koster nemlig 15.000 kroner at komme med.

Elselskabet NVE, der dækker 117.000 husstande i Nordvestsjælland, er ved at tage hul på en satsning på bredbånd, som er helt unik i Danmark.

NVE giver kunderne mulighed for at få optisk fiber helt ud til hjemmet og ind i stuerne.

De optiske fiberkabler giver både ADSL og bredbånd over kabel-tv-netværk baghjul.

Mens to mbit/s i dag er den højeste ADSL-hastighed i Danmark, tilbyder NVE nemlig kunderne op til 10 mbit/s, og det vel at mærke synkront - det vil sige både upload og download.

Dyr adgangsbillet

Månedsafgiften er absolut konkurrencedygtig og ligger på knap 700 kroner. For knap 400 kroner kan kunderne nøjes med en synkron forbindelse på to mbit/s.

Derimod er adgangsbilletten dyr. NVE kræver nemlig 15.000 kroner for at koble nye kunder på nettet. Dertil kommer et mindre oprettelsesgebyr.

De 15.000 kroner dækker omkostningerne ved at lægge et fiberkabel ind i huset eller lejligheden.

- Vi hverken vil eller kan bruge elforbrugernes penge på det her. Vi vil ikke ud i en model, hvor vi taber penge, hver gang der kommer en kunde på nettet, siger driftschef Poul-Michael la Cour, NVE.

Dermed står han også med en væsentlig hindring, når han skal lokke bredbåndskunderne over på sit netværk. Den konkurrerende teknologi, ADSL, har nemlig markant lavere oprettelsespriser.

Boligværdi stiger

NVE forsøger dog at berolige kunder, der er bange for at bruge 15.000 kroner på bredbånd. For når først fiberen ligger der, bliver deres bolig mere værd, mener selskabet.

- Og det siger de lokale ejendomsmæglere også, siger Poul-Michael la Cour.

I første omgang har NVE kun tilbudt omkring 2.000 kunder bredbånd.

Det skal over de næste fem år udbygges til 50.000 kunder.

Elselskabets fordel er, at det har gravet de nødvendige rør til fiberkablerne ned på mange af de lange og øde strækninger.

Alligevel skal tilslutningen i de områder, hvor fiberen kommer ud til hjemmene ifølge Poul-Michael la Cour op på mellem 25 og 30 procent, inden økonomien hænger sammen for elselskabet.

Flere måder at tjene penge på

Så er der til gengæld også flere måder at tjene penge på.

Ud over bredbånd vil NVE levere tv-kanaler til kunderne over de optiske fibre. Der bliver også mulighed for at se videofilm på nettet efter video-on-demand-princippet. I fremtiden spøger desuden telefoni.

Direktør Torben Rune fra telekonsulentfirmaet Netplan finder princippet om, at kunderne selv skal betale for etableringsomkostningerne ved et fibernet, sundt.

Alligevel mener han, at de 15.000 kroner er en væsentlig hindring for, at NVE kan få succes med konceptet.

- Fiberforbindelsen gør ikke boligen mere værd. Den slags har jeg kun hørt om fra lande, hvor der er mange års leveringstid på at få en telefonforbindelse. De 15.000 kroner er en anlægsinvestering, som forbrugeren må afskrive, siger Torben Rune.

ADSL tilfredsstiller forbrugerne

Han er ked af at være lyseslukker over for konceptet, men han mener, at ADSL og til en hvis grad også den trådløse brebåndsteknologi, FWA, kan levere hastigheder, som tilfredsstiller forbrugerne uden de skal have 15.000 kroner op af lommen for overhovedet at komme i gang.

Torben Rune påpeger blandt andet, at ADSL-teknologien giver mulighed for hastigheder på op til otte mbit/s, selv om TDC afviser at køre hurtigere end de nuværende to mbit/s herhjemme.

Endelig påpeger telekonsulenten, at kunderne ikke har noget som helst at bruge deres fiberkabel til, hvis NVE beslutter sig til at lukke servicen, fordi den alligevel ikke giver overskud.

Derfor ville han som kunde kræve garanti for levering.

Sådan en garanti vil Poul-Michael la Cour imidlertid ikke udstede.

- Vi stopper ikke med at levere tjenesterne, men med udbygningen, hvis vi får problemer. Så vil vi finde en anden operatør til at overtage kunderne. Flere har allerede tilkendegivet, at de er interesserede, siger han.

NVE har længe solgt kapacitet i de optiske fiberkabler på grossistbasis til andre teleselskaber.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere