Ny lov skal sikre konkurrence om bredbånd

En ny lov, som Folketingets partier er ved at forhandle på plads, skal sikre, at myndighederne kan gribe ind på de dele af telemarkedet, hvor konkurrencen ikke virker, for eksempel inden for ADSL.

En ny lov skal sikre, at de danske myndigheder kan gribe ind, hvis et selskab bliver dominerende på nogle områder af telemarkedet. Det oplyser Socialdemokraternes IT-ordfører, Thomas Adelskov, efter Telia har meldt ud, at selskabet sandsynligvis vil opgive at sælge ADSL i Danmark.

Ifølge det svenske teleselskab er de danske myndigheder i dag ude af stand til at sikre TDC's konkurrenter rimelige vilkår til at slås på ADSL-markedet. Det gør det umuligt at tjene penge på markedet.

Telias udmelding kommer, efter Orange har droppet sit eget ADSL-tilbud. Cybercity har stoppet markedsføringen over for privatkunder, mens Tiscalis strategi endnu ikke er meldt klart ud oven på en massiv nedskæringsrunde.

Med Telias exit fra ADSL-markedet er Tele2, som først lige har meldt sig på banen, eneste konkurrent til TDC. Tele2 har modsat de fleste andre konkurrenter valgt at lade TDC stå for hele leverancen, og størstedelen af omsætningen på produktet ryger derfor tilbage i TDC's kasse.

Vil se på Telias problemer

Thomas Adelskov vil gerne være med til at sikre, at der er konkurrence om at levere ADSL til danskerne.

- Hvis Telia vil pege ud, hvilke områder vi mangler at regulere på, så er det interessant for os at se på, om de har en sag, fastslår han.

Ifølge socialdemokraten vil en ny lov, som skal udmønte et EU-direktiv, dog sikre, at myndighederne kan gribe ind over for selskaber, som dominerer dele af telemarkedet.

Det kan ifølge Thomas Adelskov ikke bare betyde indgreb over for TDC på ADSL, men også på dele af mobilmarkedet. Der har tidligere været rejst kritik af de høje priser for at ringe til en mobilteleon.

- Forskellen i forhold til den nuværende lovgivning er, at vi kan gå ind og lægge begrænsninger på det eller de selskaber, som har en dominerende stilling, og ikke på alle selskaber, som er på markedet, forklarer IT-ordføreren.

Han oplyser, at den nye lov er på vej i høring.

TDC presser med lave priser

Thomas Adelskov er bekymret over, at en ny model for beregning af grossistpriserne hos TDC lægger op til billigere samtaler, men dyrere priser for at leje det rå kobber, som er nødvendigt for at kunne levere ADSL uden om det tidligere monopolselskab.

Ifølge Allan Fischer-Madsen, partner i Devoteam Fischer & Lorenz og medlem af Dansk IT?s politiske forum, har de danske bredbåndskunder også grund til at være bekymrede over udviklingen på ADSL-markedet.

Allan Fischer-Madsen mener ikke umiddelbart, at reguleringen af det danske telemarked fejler noget. Efter hans opfattelse kan der derimod være tale om, at TDC presser konkurrenterne ud af markedet ved at tilbyde kunderne ADSL til næsten de samme priser, som konkurrenterne skal betale for deres grossistindkøb. I så fald er det en sag for konkurrencemyndighederne, som også har kigget på det danske ADSL-marked.

- Det er dejligt for de danske bredbåndskunder, at priserne i dag er så lave. Men den dag, konkurrenterne er slidt ned til sokkeholderne og opgiver Danmark, hænger vi på et marked uden konkurrence. Derfor er det et langsigtet problem, påpeger Allan Fischer-Madsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere