Internet på godt og ondt

Hurrah for Internet, siger Rene Nielsen, men peger samtidig på, at det ikke altid er lige let at være blind på Internet.

Hurra for Internet!

Da nettet blev folkeeje, besluttede jeg at jeg da hellere måtte være med. Jeg havde været med på Fidonet, og haft et lille BBS (Bulletin Board System, elektronisk opslagstavle), i et par år, så jeg mente mig godt rustet.


En varm sommerdag i 96 fik jeg mig så et abonnement.
Da jeg satte den medleverede cd-rom i maskinen kom det første problem. Installationen overholdt ikke det man kalder GUI-standarden. Med andre ord, var jeg tvunget til at lade være med at bruge nettet.


Så fik jeg fat i et dos-program, "nettamer" og det hjalp da lidt. Nu kunne jeg så finde rundt på visse websider, nemlig dem hvor der var brugt ren html.


Nu er jeg imidlertid gået over til Windows 95 sammen med MSIE302dk. Det kører faktisk rimeligt mange steder, men der er desværre endnu flere steder hvor det ikke virker. Den megen brug af Java og frames samt grafiske virkemidler som tegnede knapper betyder, at siderne er næsten umulige at oversætte for den skærmlæser (skærmbilledefortolker), som nødvendigvis må være der når blinde bruger en pc, hvis output ellers kommer via en skærm.


Det skulle jo ellers være så smart for blinde at have adgang til Internet. Der er jo både mulighed for at hente trykt information, manualer, tekst-tv osv. Alt sammen noget som vi ellers har været nødt til at få andre til at oversætte til et læsbart medie. Hvad hjælper det at informationerne ligger klar på nettet, lige til at downloade, hvis det ikke er muligt at finde vej til informationerne. Som eksempel kan jeg nævne Tele Danmarks webside www.teledanmark.dk. Her får jeg kun en blank side uden nogen mulighed for at navigere videre til noget som helst. Det samme gælder for www.sonofon.dk.


Det kan altså ikke lade sig gøre at holde sig ajour på lige fod med andre. Jeg kan da også nævne at jeg i slutningen af november så et indlæg om det blad du nu sidder og læser i. Der blev blandt andet fortalt at man ville anvende den nyeste teknologi fra Microsoft, som er implementeret i IE40. Så var jeg godt klar over at jeg måtte opgive at læse i Communication Online. Derfor skrev jeg til redaktøren og fortalte om de problemer blinde har med den megen grafik. Vi løste problemet ved at jeg har fået direkte links til nyheder, artikler, Jytte Hildens klumme samt lederen.


Naturligvis arbejdes der på at tilpasse vores skærmlæse-programmer til de forhold der hersker på seendes computere, men det kan ikke helt gøre det.


Derfor arbejdes der også med andre muligheder:


  • En speciel internetbrowser til blinde. Den skal så selv være i stand til at oversætte grafik til ord og hvad dertil hører. Det kan du læse mere om på www.sensus.dk. Hvis du har et Soundblaster lydkort kan du også selv prøve en amerikansk talende browser. Se mere på www.prodworks.com. Programmet hedder Webspeak.
  • En løsning hvor blinde kører med en speciel proxy, således at websiderne bliver oversat til blindevenlige html-sider, som vores skærmlæsere kan oversætte.
  • En løsning hvor der samarbejdes mellem webdesignere og folk med den relevante viden. Det skulle så betyde at i hvert fald de offentlige myndigheder og institutioners websider blev tilgængelige med det nuværende programmel.
  • Den fjerde løsning er den på en gang letteste og sværeste løsning. Den kræver nemlig at webdesignere, hver gang de laver en side, har vores behov i baghovedet. Det kunne så have den positive sideeffekt at siderne bliver hurtigere at hente. Mange argumenterer imod fordi de mener det begrænser deres mulighed for at lave alle mulige visuelt orienterede effekter. Det behøver nu ikke være tilfældet. Hvorfor ikke bare, som nogle få firmaer også gør, henvise til en "ikke grafisk" udgave af websiden. Gider man ikke det, så kan det også lade sig gøre at bruge animerede gif-billeder (husk at skrive en forklarende tekst).


Jeg må konstatere, at der er langt fra Jytte Hildens mål om information for alle, til virkeligheden. Ganske vist kan man da fumle sig vej på www.fsk.dk; men www.folketinget.dk, www.danmark.dk og www.dr.dk er ikke særligt tilgængelige. De to førstnævnte vil jeg kalde umulige, mens DR's webside ikke er en af de allerværste. Vil man f.eks. høre radioavisen, har DR heldigvis lavet en side til dem, der har "problemer med Java-knapperne". Derimod er det ikke lykkedes mig at se dronningens nytårstale fra nettet. Der kommer en meddelelse om at man skal klikke på en pil nederst til venstre i skærmbilledet for at starte. - "HVOR ER MON DEN PIL HENNE"? - hov - Nu siger talen "separat vindue" - det prøver jeg. Det virkede; hvor heldig har man lov at være?


En af de bedre sider tilhører Alt om Data. Den eneste fejl jeg er stødt på ligger i det skærmbillede man får, hvis man surfer ind på www.aod.dk. På skærmen fremkommer der nogle menupunkter yderst til venstre. For at åbne et af dem, skal man først skifte fra pc-markør til muse-markør. Dernæst skal musemarkøren placeres rigtigt og der skal klikkes med venstre musetast. Når det så er gjort går resten glat. Jeg kan, med tab-tasten, flytte mellem de forskellige links, aktivere højre museknap og trykke enter. Det er den metode der virker på rene html-sider.


Den bedste side at navigere rundt på tilhører Danmarks Blindebibliotek www.dbb.dk. Ok der er måske ikke meget at hente der, men det virker over al forventning. På deres sider giver de nogle, efter min mening, lidt forældede råd om opsætning af websider og dokumentformater.


Jeg vil da ikke afvise at en øvet browseropsætter ville kunne gøre underværker på min maskine. Jeg kan heller ikke afvise at jeg ikke gør alting rigtigt, men det skulle jo være så nemt!




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Advania Danmark A/S
    Hardware, licenser, konsulentydelser

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

    På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

    04. september 2024 | Læs mere


    Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

    For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

    18. september 2024 | Læs mere


    Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

    Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

    25. september 2024 | Læs mere