Apple-reklamer kan være ulovlige i Danmark

De karakteristiske Apple-reklamer, der pænt sagt peger fingre af Microsoft, kan være ulovlige at vise under danske himmelstrøg, men juraekspert.

Debatten og diskussionen mellem PC- og Mac-brugere har stået på i årevis, og diskussionen tog yderligere fart, da Apple begyndte at sende de såkaldte Get A Mac-reklamer.

I den nærmest uendelige række af videoer bliver PC illustreret som en uduelig og bagstræberisk tyksak. Mens Mac-brugere tager form som en afslappet og kunstnerisk fyr med styr på tingene.

Den sammenblanding af reklame og smudskampagne er ikke unormal i Apples hjemland, men i Danmark er der fastlagte rammer for, hvad der må siges om konkurrenterne.

Men er Apples reklamer så ulovlige i Danmark?

»Der er en hårfin grænse, inden for det her område. Men vi har normalt ret vidtgående rammer for, hvad man må i Danmark,« forklarer Jan Trzaskowski, der er lektor ved juridisk institut ved CBS Handelsskolen i København.

Han henviser til, at det er lovligt at henvise til en konkurrent i sin markedsføring, hvis det sker på en "lødig" måde. Desuden er det tilladt at sammenligne virksomheder, hvis det sker på lige vilkår.

»Det, der ikke er tilladt, er, når man miskrediterer eller snylter på en konkurrents goodwill,« forklarer Jan Trzaskowski.

Det kunne for eksempel være, hvis man direkte anmoder sine kunder om, at de ikke bør købe en konkurrents produkt. Eller hvis man lukrerer på en konkurrents varemærke. Det skete i sagen mellem Gori og Flügger.

Flügger brugte Goris velkendte reklamefilm som platform til firmaets egen kampagne. I Gori-reklamen fortæller speakeren, at træværk kalder på Gori, men i Flüggers reklame er den drillende kommentar: "Det siger altså Flügger".

Gori mente, at der på den måde blev gjort skade mod firmaets goodwill og renomme. Fogedretten gav Gori ret i, at det kunne være en krænkelse af Varemærke- og Markedsføringsloven. Sagen blev dog aldrig ført til ende, men endte i et forlig.

Måske ulovlig i DK

De pågældende Apple-reklamer sendes ikke i danske medier endnu. Hvis de gjorde, så er det ikke soleklart, om det vil være i strid med dansk lovgivning.

Det vil komme an på en afvejning af forskellige hensyn og forhold, som først vil komme frem i en konkret retssag, forklarer Jan Trzaskowski.

»Men det kan ikke udelukkes, at der er tale om ulovlig miskreditering, hvis pc-brugeren fremstilles på den måde, som jeg har forstået det, som en lille tyksak, og Apple-brugeren bliver fremhævet som en smart fyr,« siger Jan Trzaskowski.

ComON har bedt Apples danske pr-afdeling fortælle, om der er aktuelle planer om at lancere reklamerne i danske medier, men Apple har endnu ikke besvaret spørgsmålet.

Derfor lader det ikke til, at reklamerne dukker op på danske tv-reklameblokke eller i danske biografer foreløbig. Nysgerrige sjæle er henvist til Apples internationale hjemmeside.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere