Døve skal varsles med sms

De hylende sirener slipper danskerne ikke helt for, men fra årsskiftet forventer Beredskabsstyrelsen at have en ny ordning på plads, hvor døve kan varsles over sms.

Det har været et stort problem for døve og hørehæmmede, at de ikke kan høre sirenerne, der varsler danskerne i tilfælde af katastrofer.

Men fra årsskiftet vil et nyt varslingssystem fra Beredskabsstyrelsen rette op på det. Sms-beskeder skal bruges til at varsle de døve- og hørehæmmede, hvorefter de skal gå ind på tekst-tv for at modtage nærmere instrukser.

Telenettet holder dog ikke til en massiv sms-trafik, så derfor er ordningen kun tiltænkt døve og hørehæmmede.

Godt nok har sirenerne ikke varslet atomangreb på Danmark endnu, men det er alligevel et reelt problem for døve og hørehæmmede, at de ikke kan høre sirenerne.

Danske Døves Landsforbund har på deres hjemmeside et eksempel fra Sønderborg. Hørehæmmede Majbritt Kähler kørte i 2001 i sin bil og så godt en kraftig røg, men reagerede ikke, da hun ikke hørte sirenerne. Derfor gik der en time, før hun gennem en venindes sms-besked fik en advarsel om, at røgen var farlig for helbredet.

Men nu skal advarslen altså komme automatisk via Beredskabsstyrelsens nye varslingssystem.

»Vi forventer at den er i drift fra årsskiftet,« siger Jimmy Thomsen, der er chefkonsulent fra Beredskabsstyrelsen.

Her i september vil Purdue University i Indiana teste, hvordan sms-varsling kan bruges på store grupper af mennesker. Det sker ved at lade 7200 elever modtage sms-beskeder.

Jimmy Thomsen regner dog ikke med, at sms-varsling kan bruges i større målestok i Danmark. Det skyldes, at sms-beskeder bliver sendt på overskydende plads på telenettet. I tilfælde af katastrofer vil folk ofte ringe til hinanden, og derfor er der ikke plads på telenettet til, at sms-beskederne kan komme ud.

»Man risikerer, at sms'erne kommer så langsomt frem, at de ikke varsler i tide,« vurderer Jimmy Thomsen.

Der er dog en teknologi, der ville kunne bruges, oplyser Jimmy Thomsen. Langt de fleste mobiltelefoner i Danmark har i dag mulighed for at modtage sms-varsling via »cell broadcast«, men Jimmy Thomsen fortæller, at teknologien kun bliver brugt i ganske lille målestok verden over.

»Det er ikke implementeret i Danmark,« fortæller Jimmy Thomsen, som fortæller at det ikke ligger i Beredskabsstyrelsens bevillinger at bruge de mange millioner, som det ville koste teleselskaberne at stille teknologien til rådighed for varsling.

En helt anden forhindring er sms-beskedens naturlige begrænsninger på 160 tegn.

»Varsling skal jo være meget kort, præcist og det må ikke kunne misforstås,« siger Jimmy Thomsen. Derfor fungerer det meget bedre at bruge tekst-tv, der giver bedre rum til at forklare forholdsregler.

Godt nok kan en sms splittes op i tre beskeder, men det vil være forvirrende for folk, hvis de ikke kommer i rigtig rækkefølge, mener Jimmy Thomsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere