NASA-satelliter opdager gigantiske huller i Jordens magnetfelt

Ny forskning skal forbedre chancerne for at forudsige solstorme, der kan true elektronik på Jorden.

Det er allerede kendt at solstorme kan forstyrre radiokommunikation, ødelægge satellitter i kredsløb og udløse strømafbrydelser på Jorden. Solens aktivitet når sit højdepunkt med 11 års mellemrum, og den næste cyklus er netop gået i gang. Nu melder forskere fra NASA om et afgørende gennembrud, der skal hjælpe med at forudsige kommende solstorme.

Det er NASA's THEMIS-mission (Time History of Events and Macroscale Interactions during Substorms), der har afsløret huller i Jordens magnetfelt som er ti gange større end det, man hidtil har troet muligt. Faktisk er hullerne fire gange bredere end Jorden.

Magnetfeltet fungerer som et skjold mod det bombardement af partikler som kommer fra Solen. De fem THEMIS-satellitter har nu for første gang gjort det muligt at samle tilstrækkelig med data til at udvikle en computer-simulation af magnetfeltet. Den viser, at der ofte dannes to huller i magnetfeltet, over den sydlige og nordlige hemisfære.

Den store mængde partikler, der lukkes ind gennem hullerne, kan senere blive aktiveret, når Solens eget magnetfelt »vender«. Partiklerne kan føre til kraftige magnetiske forstyrrelser i den øvre del af atmosfæren, hvor der kan løbe elektriske strømme på flere millioner ampère. Partiklerne kan forstyrre højspændings-transformatorer og dermed skabe strømafbrydelser i store områder.

Der har tidligere været perioder med meget kraftige solstorme - rekorden blev sat under den såkaldte Cycle 19 i 1950'erne - men i de seneste årtier er antallet af satellitter i kredsløb mangedoblet, og satellit-modtagere er blevet hvermandseje. Millioner af bilister bruger GPS-udstyr til at finde vej hver eneste dag. En solstorm kan dermed hurtigt udløse trafikkaos på vejene.

Læs mere om den seneste forskning i solstorme og se animationer og videoklip hos NASA.




IT-JOB

LARS LARSEN GROUP

Project Manager, Digital & It

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Generalist til PMO

Københavns Professionshøjskole

Nytænkende og agil IT-projektleder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere