British Telecom: Vi har patent på nettet

I dag åbnes en besynderlig retssag. British Telecom fik i 1989 patent på hyperlinks, selve den teknologi der binder World Wide Web sammen, og nu vil selskabet kræve penge fra samtlige internetleverandører.

I dag åbner retssagen, der skal afgøre, om det engelske teleselskab British Telecom har patent på nettet. Eller rettere; om selskabet har patent på hyperlinks - den teknologi, der binder World Wide Web sammen. British Telecom kræver ifølge digi.no penge af online-selskabet Prodigy, og får teleselskabet medhold i at de "ejer" hyperlink-teknologien, vil det få uoverskuelige konsekvenser - ikke alene for de mange udbydere af internet, men også for hjemmeside-ejere, softwareselskaber og andre IT-virksomheder.

British Telecom ansøgte i 1979 om patent på hyperlinks, som kunne binde tekst og dokumenter sammen. Først i 1989 gik patentet igennem. Siden har det ligget i skuffen hos teleselskabet, indtil en lys hjerne fandt det frem og fik ideen om at tjene penge på patentet.

Flere store selskaber som Microsoft og IBM har patenter på såkaldt basisteknologi, men ingen af selskaberne ønsker at tjene penge på dem. Derfor var der ikke mange, der troede på at British Telecom ville gå linen ud, da selskabets advoktater i sommeren 2000 første gang meddelte omverdenen om hyperlink-patentet.

Men det gør de altså. British Telecom har valgt den snart tyve år gamle amerikanske internetvirksomhed Prodigy som prøvekanin for sit pengekrav.

Amerikanske medier mener at British Telecom står svagt. Ofte uddeles patenter uden at der tjekkes for allerede eksisterende patenter - og findes der tidligere beskrivelser af hyperlink-teknikken, falder patentkravet automatisk bort. Og der er mindst to andre aktører, som insisterer på at have "opfundet" hyperlinken - den britiske forsker Ted Nelson, som brugte ordet hypertekst allerede i 1963, samt IT-pioneren Douglas Engelbert, der opfandt musen. En film, som blev optaget i 1968, viser en demonstration, hvor Engelsbert sammen med andre Stanford-forskere benyttede et system der henter nye dokumenter, når brugeren klikker på bestemte ord i en tekst.

Retssagen begynder i dag med åbningshøringer. Sagen føres ved en føderal domstol i White Plains i staten New York, hvor Prodigy hører hjemme.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Erfaren teamleder til årsopgørelsen

Politiets Efterretningstjeneste

Udviklingsorienteret Service Level Manager til PET

Sund & Bælt Holding A/S

IT Change & Release Manager

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Udvikler til procesapplikationer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere