Artikel top billede

Sexede robotkloner er vores fremtid

Hvorfor forlade hjemmets fire vægge når du kan sende en stærkere, flottere og mere sexet robot-kopi af dig selv ud i verden? Det er udgangspunktet for en ny Hollywood-film, som måske er tættere på virkeligheden, end mange tror.

Den 9. oktober får den nye Hollywood-film ”Surrogates” premiere i de danske biografer. At dømme efter den første trailer er der tale om et klassisk actionbrag, hvor den altid urystelige Bruce Willis skal bestå alskens prøvelser. Men fremtidsfilmen tager også fat på konsekvensen af de teknologier, som er begyndt at invadere vores dagligdag – og stiller nogle interessante spørgsmål om deres etiske konsekvenser.

I filmens verden har robotteknologien nået et punkt hvor man kan skabe perfekte robotkloner af mennesker – faktisk mere end perfekte, for robotterne er stærkere, flottere og mere sexede end deres ejere. Menneskene behøver aldrig mere forlade sikkerheden i hjemmets fire vægge – de kan leve livet gennem deres robotklon, som fjernstyres og sendes ud i verden.

Slut med at bekymre sig om sygdomme, smerter eller kriminalitet – robotten er jo usårlig. Nu er der selvfølgelig tale om en spændingsfilm, så det kan næppe overraske, at helten hurtigt bliver hvirvlet ind i et komplot med mord på robotter og deres menneske-ejere.

I dag er denne form for robotter stadig science-fiction, men teknologien er ikke så langt væk, som mange tror. Militæret bruger allerede fjernstyrede robotter til at rydde miner eller skyde rundt om hjørner, og de meget omtalte Predator-droner i Afghanistan og Pakistan styres af operatører, som sidder trygt i en kommandocentral langt fra slagmarken i USA.

Den nødvendige teknologi som gør os i stand til at se, høre og gestikulere gennem en robot er allerede meget veludviklet – og japanerne har bygget flere robotter, som på forbløffende vis ligner mennesker.

»For mig er det ikke et spørgsmål om teknologi. Teknologien skal nok komme. Spørgsmålet er, om denne opfindelse opfylder et grundlæggende menneskeligt behov. Det virker som om vi har et fundamentalt behov for at være dovne, så vi ikke skal gøre ting personligt og kan ordne det fra afstand. Det begyndte med telegrafen og telefonen og blev så til internettet,« siger filmens instruktør, Jonathan Mostow, til CNN.

Mostow er måske bedt kendt for den tredje og – ifølge anmelderne – mindre vellykkede tredje del af robotsagaen Terminator med titlen ”Rise of the Machines”. I denne filmsage forsøger robotterne at udrydde menneskeheden – men i ”Surrogates” er det menneskene, og ikke robotterne, der udgør en trussel.

Firmaet AnyBots i Silicon Valley sælger allerede en robot i menneskestørrelse til små 30.000 dollar, hvor brugeren kan fjernstyre robottens bevægelser, tale, høre og se gennem maskinen. Der udvikles nye modeller, som kan løbe, bestige trapper og manipulere objekter med hænderne. Denne type robotter kan f.eks. bruges i miljøer, hvor det er for farligt at sende mennesker hen.

Men bare rolig – hvis du møder en sådan robot, så er du ikke ét minut i tvivl om, at der er tale om en metalmand og ikke et rigtigt menneske. Du behøver hverken lede efter skruehuller eller gennemføre en Voight-Kampf test. For kunderne ønsker slet ikke maskiner, der ligner mennesker – endnu.

Der findes dog allerede i dag en verden, hvor det er umuligt at skelne mellem robotter og mennesker. En verden, hvor maskinerne tumler sig på lige fod med mennesker. Og hvor man kan blive i hjemmets fire vægge og stadig møde andre folk fra hele verden. Den verden hedder; internettet. I de virtuelle verdener og chatfora er det allerede svært at kende forskel på ”rigtige” mennesker og computer-styrede robotter.

»Du kan ordne dine indkøb. Du kan hente dine nyheder. Du kan fortælle alle, hvad du laver. Ja, dem der har fjernarbejde, behøver ikke engang tage tøj på. Vores ide fører det videre til dets logiske slutpunkt,« siger Mostow til CNN.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere