TDC taber terræn på fastnet

Konkurrenterne vinder de store virksomheders datatrafik fra TDC, som har gennemført en ny prisstruktur for at imødegå tabet. Men det danske telenet kan ikke fortsætte som TDC?s malkeko, forudser analytiker.

TDCs oprindelige kerneforretning, det faste, danske telenet, fortsætter med at skuffe, og det danske fastnet får svært ved også i fremtiden at levere kapital til andre dele af koncernen.

TDC nedskriver i forbindelse med sit kvartalsregnskab forventningerne til indtjeningen i fastnetforretningen endnu en gang.

Oprindelig ventede TDC at tjene 6,8 milliarder kroner på det danske fastnet før af- og nedskrivninger (EBITDA).

For tre måneder siden røg der 100 millioner kroner af det estimat, og nu regner TDC med en indtjening på 6,5 milliarder kroner.

Samtidig er forventningen til omsætningen skåret ned fra 19,7 til 19,1 milliarder kroner.

Det er stadig en god forretning, men den nedadgående tendens er ikke til at komme uden om.

- Jeg ventede en yderligere nedjustering, for det er samme tendens over alt i Europa, siger aktieanalytiker Holger Smitt, Sydbank.

Han finder, at TDC på alle andre punkter end det danske fastnet leverer et pænt kvartalsregnskab.

Holger Smitt tilføjer, at det kan blive udfordring for selskabet at nå selv de nye nedjusterede mål for fastnetindtjeningen.

Succes med ADSL

Sammenlignet med andet kvartal sidste år er TDCs samlede omsætning inden for fastnet ikke gået ned. Men det skyldes næsten udelukkende succesen med ADSL, der trækker omsætningen inden for internettjenester to en halv gang i vejret.

Derimod er det gået to en halv procent tilbage for omsætningen på fastnettelefoni.

Langt værre ser det ud med de højhastighedsprodukter, som store virksomheder og andre teleselskaber benytter. Omsætningen inden for datakommunikation dykkede 28 procent, og indtægterne fra de kraftigste datalinier, også kaldet faste, lejede kredsløb, dykkede 24 procent.

- Erhvervskunderne har lært at se sig for, og TDC er blandt de dyreste på markedet. Konkurrenterne har nogle meget favorable tilbud på sammenlignelige vilkår, forklarer direktør Torben Rune fra telekonsulentfirmaet Netplan.

- Når erhvervskunderne køber deres ydelser de steder, hvor de er billigst, så kan fastnetforretningen heller ikke fortsætte med at være TDCs malkeko, tilføjer han.

Ny prisstruktur ikke tilstrækkeligt

Ifølge Torben Rune er privatkunderne knap så prisfølsomme, og derfor oplever TDC ikke samme fald inden for almindelig telefoni som inden for dataprodukter til erhvervskunder.

TDC har netop bebudet en ændring af priserne på en del af dataprodukterne. Samlet ændrer koncernens indtægter sig ikke ved ændringen, men særligt de allerkraftigste datalinier på 155 Mbit/s bliver langt billigere end tidligere.

Det vil stille TDC bedre i kampen om de største kunder, hvor konkurrencen er hård, men Torben Rune tvivler på, at det er nok til at stoppe den nedadgående tendens.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere