Orange-aktionærer i åbent slagsmål

Forhandlingerne om, hvem der på langt sigt skal betale for at drive Orange A/S videre, trækker ud. Indtil videre må moderselskabet betale for driften. I sidste ende kan Orange Gruppen blive nødt til at købe de øvrige aktionærer ud.

Mindretalsaktionærerne i Orange A/S, der har Banestyrelsen i spidsen, er i øjeblikket i et slagsmål med Orange Gruppen om, hvem der skal tilføre Orange A/S ekstra kapital og hvor meget.

Mens forhandlingerne står på, må Orange Gruppen træde til og sikre Orange A/S den fornødne kapital til at fortsætte driften. Det er Orange Gruppen ifølge Monique Moullé-Zetterström villig til at gøre, så længe det er nødvendigt.

? Orange Gruppen støtter os fuldt ud. Vi lukker ikke selskabet, og vi er ikke ved at gå konkurs, siger direktør Monique Moullé-Zetterström, Orange A/S.

Orange A/S er altså ifølge direktøren sikret penge til på kort sigt at fortsætte forretningen som normalt. Slagsmålet drejer sig om, hvem der skal betale på langt sigt.

? Jeg har fuld tiltro til, at vi får finansieringen på plads. Jeg ved ikke hvordan eller hvornår. Mit mest pessimistiske bud er seks måneder, men det kan lige så godt blive i morgen, siger Monique Moullé-Zetterström.

Orange kan købe sig til fred

Det er mindretalsaktionærerne, der giver teleselskabet problemer. Udover Banestyrelsen har fem finansielle investorer skudt penge i Orange A/S, GE Capital, Paribas Affaires Industrielle, PART?COM (Groupe Caisse de Dépôts), CDP Capital Communications og Mediatel Capital. De gjorde det på et tidspunkt, hvor udsigterne til hurtig profit i telebranchen var bedre end i dag. Nu er de mindre villige til at skyde kapital i selskabet.

I sidste ende kan slagsmålet betyde, at Orange Gruppen bliver nødt til at købe mindretalsaktionærerne ud for at undgå, at problemet gentager sig, når der næste gang skal forhandles om en kapitalforhøjelse.

Det vil dog kræve, at Orange Gruppen og mindretalsaktionærerne kan blive enige om en pris.

Ifølge teleanalytikeren John Strand, Strand Consult, skal den danske stat ikke regne med nogen nævneværdig gevinst ved at sælge Banestyrelsens 14 procent af Orange.

? På det frie marked er de aktier ikke mere værd end en dansk Lotto-kupon. Der er ingen, der gider at røre dem med en ildtang. Banestyrelsen har intet alternativ til at sælge, og derfor er aktierne det værd, som Orange vil give. Ikke mere, siger han.

Finansminsteren startede slagsmålet

Når forhandlingerne har trukket ud, skyldes det ifølge Monique Moullé-Zetterström, at aktionærerne i starten af året udtrykte, at de ville bevare deres engagement og aktieandel. Dermed skulle de også skyde tilsvarende flere penge i selskabet, når det blev nødvendigt.

Men finansministeren meldte derefter ud, at man fra Banestyrelsens side ikke vil skyde flere penge i Orange A/S.

Derfor skal der nu forhandles om, hvordan den ny fordeling af aktieposterne skal se ud.

De øvrige mindretalsaktionærer har ikke villet præcisere, hvorfor forhandlingerne trækker i langdrag.

Ulovligt regnskab var strategisk

Når Orange Gruppen ikke ville give en garanti for den langsigtede finansiering af Orange A/S, skyldes det, at Orange Gruppen ville stå i en dårlig forhandlingssituation overfor mindretalsaktionærerne. Hvis finansieringen allerede var blevet garanteret af Orange Gruppen, kunne mindretalsaktionærerne blot nægte at skyde mere kapital i selskabet uden risiko.

Derfor har Orange Gruppen betalt med en alvorlig revisorpåtegnelse i deres årsregnskab for at stå i en bedre forhandlingssituation.

? Det er et spørgsmål om forhandlingstaktik, når Orange Gruppen accepterer, at der kommer sådan en påtegnelse, forklarer Monique Moullé-Zetterström.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere