Staten valgte sikkerheds-rådgiver på fejlagtigt grundlag

Neupart A/S fik ikke lov at deltage i udbudsrunden, da staten sidste år skulle vælge it-sikkerhedsrådgivere. Den beslutning var forkert, konkluderer Klagenævnet for Udbud i dag.

Økonomistyrelsen er blevet dømt til at betale Neupart A/S en erstatning på 40.000 kroner.

Det fremgår af en kendelse afsagt af Klagenævnet For Udbud. Kendelsen kommer efter, at Økonomistyrelsen sidste år nægtede at prækvalificere Neupart, da man stod for at skulle udvælge de firmaer, der kan få lov at levere it-sikkerhedsrådgivning til Staten.

Økonomistyrelsen valgte de tre firmaer Aggrit, Deloitte og Devoteam, som fra 1. januar er blevet de eneste rådgivere, som statslige organisationer og institutioner må benytte sig af på it-sikkerhedsfronten.

Selvom valget med den fejlagtige prækvalicerings-proces blev truffet på et forkert grundlag, skal processen dog ikke gå om, fremgår det af kendelsen.

Miseren skyldes, at Neupart i sit oplæg til Økonomistyrelsen havde anført to forskellige underleverandører. Neupart mente nemlig ikke, at det var klart formuleret, hvilke egenskaber hos en leverandør man lagde mest vægt på i styrelsen: om man ville foretække den leverandør med den største omsætning eller den leverandør med den største erfaring og de bedste faglige kvalifikationer.

Derfor bød Neupart ind med to forskellige underleverandører og håbede på denne måde at helgardere sig. Derfor blev tilbudsmaterialet udformet som forskellige prækvalifikations-ansøgninger: den ene med IBM som underleverandør (her blev den samlede omsætning ret stor) og et andet, hvor FortConsult afløste IBM som underleverandør (her var det mere kompetencerne, der var i højsædet).

Den slags helgarderings-tricks mente Økonomistyrelsen ikke var tilladt ifølge udbudsreglerne, så begge ansøgninger blev afvist.

Sagen formåede at splitte det tre mand store Klagenævn. To af nævns-medlemmer konkluderede, at der ikke findes nogen præcedens for spørgsmålet, og at det ikke er behandlet i de ellers så omfangsrige (for ikke at sige ord-rige) udbudsregler. Derimod kunne de konstatere, at Økonomistyrelsen klart havde forbrudt sig mod det nøgleprincip, der handler om ligebehandling af tilbudsgivere.

Det tredje nævnsmedlem mente godt nok at have fundet belæg for Økonomistyrelsens argumenter, således at det var i orden at afvise Neuparts ansøgning om prækvalifikation. Han pointerede nemlig, at hvis styrelsen havde valgt det ene af Neuparts ansøgninger, som bedst matchede det, man lagde vægt på, så ville de have givet Neupart en fordel i forhold til de øvrige syv tilbudsgivere, som kun havde sendt én ansøgning ind hver - og dermed ville styrelsen alligevel have forbrudt sig mod ligebehandlingsprincippet, og så kunne det hele jo have været lige meget, så derfor skulle klagen over at være blevet afvist slet og ret afvises.

Det tredje medlem endte dog selv med at blive afvist af de to andre, der i enighed kunne gennemtrumfe en flertalsbeslutning om at imødekomme Neupart.

Trods Økonomistyrelsens afvisning kom den ene af Neuparts underleverandører, FortConsult (drevet af stifter Lars Neuparts gamle partner Ulf Munkedal) dog alligevel med på kontrakten, nemlig som underleverandør hos Aggrit.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere