Orange kan blive tvunget til dansk lukning

Orange, som har ladet sit danske datterselskab komme i akut pengenød, kan blive tvunget til at vinke farvel til sin milliardinvestering. Det vil være et opsigtsvækkende prestigetab.

France Telecom er i så akut pengenød, at selskabet kan blive tvunget til at lade sit danske datterselskab dreje nøglen om på trods af, at franskmændene har investeret omkring fem milliarder kroner her i landet.

Kilder i telebranchen oplyser, at det er en kendt sag, at Danmark ikke er det eneste land, hvor Orange har besvær med at skaffe penge til driften. Problemet er, at France Telecom har en gæld på 500 milliarder kroner, og det gør det vanskeligt at opretholde kapitaltilførslen til blandt andet Danmark.

- I sidste ende afhænger det danske selskabs skæbne af, om det franske moderselskab er villig til at skyde flere penge i Orange, siger administrerende direktør Suzi Lyng Hansen fra konsulentfirmaet Andersen Management International.

France Telecom er statskontrolleret, og der har været historier fremme om, at den franske stat skulle være klar til at skyde flere penge i selskabet.

Suzi Lyng Hansen fastslår, at selv om det danske selskab kun udgør en dråbe i France Telecom-havet, så vil det være et "kæmpe prestigetab", hvis det danske selskab lukker.

- Markedet kan meget vel opfatte det, som om Orange begynder at træffe nogle valg, der minder om et korthus, som vælter, forklarer hun.

Ifølge Suzi Lyng Hansen vil det derfor være mere attraktivt at sætte det danske selskab til salg, og trods krisen mener hun, at der findes købere. Men Computerworld Online erfarer, at det danske selskab ikke har været udbudt til salg endnu.

Franskmænd vil af med Banestyrelsen

Flere kilder peger på, at France Telecom har problemer med Banestyrelsen. Ifølge Computerworld Onlines oplysninger skyldes det, at Banestyrelsen har sikret sig mod at skyde flere penge ind i selskabet. Alligevel kan styrelsen bevare sine 14 procent af aktierne.

France Telecom er træt af at stå med hele den danske regning og vil derfor af med Banestyrelsen, som sammen med de øvrige mindretalsaktionærer, alle finansielle investorer, har nægtet at skrive under på regnskabet.

- Der er et powerplay i gang, og jeg tror godt, at Orange kan finde på at lukke ned i Danmark, hvis de øvrige aktionærer ikke vil være med til at betale, siger John Strand.

Umiddelbart finder han dog ikke en lukning sandsynlig, da Banestyrelsen så vil miste alle de aktiver, som styrelsen i 1998 skød ind i det daværende Mobilix.

De blev dengang værdisat til 270 millioner kroner. Banestyrelsen kan til enhver tid sælge sine aktier til 100 millioner kroner til France Telecom, mens France Telecom omvendt kan købe Banestyrelsen ud for 440 millioner kroner. Aftalen var dog mere kompliceret end som så og omfattede også vedligeholdelseskontrakter til Banestyrelsen.

Hvis Orange går konkurs, kan en eventuel køber af konkursboet oven i købet konkurrere med Banestyrelsens tilbageværende televirksomhed. Samlet tror John Strand derfor, at Banestyrelsen har så meget at tabe ved en konkurs, at styrelsen i sidste ende vil acceptere en mindre ejerandel af Orange.

Formand tør ikke sige, hvor længe pengene rækker

Orange-gruppens juridiske direktør, Philippe McAllister, der er formand for det danske selskabs bestyrelse, vil ikke svare på, hvor længe Orange kan fortsætte med at drive forretning i Danmark uden at tilføre ny kapital.

- Vi skubber på for en løsning for selskabet, og der føres diskussioner nu, siger han uden at kunne forklare, hvorfor de ikke er afsluttet, når det danske selskabs kapitalbehov har været kendt i årevis.

Philippe McAllister vil heller ikke svare på, hvad der har ført til uenigheden i bestyrelsen.

Erik Elsborg fra Banestyrelsen, der er næstformand i Oranges bestyrelse, ønsker ikke at kommentere uenigheden mellem aktionærerne eller selskabets økonomiske stilling.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Underdirektør til gældsområdet

Netcompany A/S

Network Engineer

Politiets Efterretningstjeneste

Configuration Manager til PET
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere