TDC kæmper for at komme først med mobilt supernet

3. generations LTE sikrer 30 mbit/s båndbredde til byboere, siger telegiganten.

Det bliver både de konkurrerende teleselskaber samt chipproducenterne, der kommer til at afgøre, om TDC virkelig går i luften med LTE superbredbånd den 1. januar – eller om selskabet udskyder premieren en måned.

Det siger TDCs teknolgidirektør Jess Ibsen til ComON.

Selskabet har ikke lagt sig endeligt fast på lige den første januar som lanceringsdato, meddeler det.

”Vi er klar i januar, men om det bliver den 1. eller senere må vi se ad. Datoen afhænger af modem-situation – og dybet set af, hvad konkurrenterne gør,” siger Jess Ibsen.

Han forklarer, at TDC har besluttet sig for, at de skal være det første selskab, der lancerer LTE-net i Danmark.

Hvis Telia, 3 eller Telenor skulle melde om lancering på en dato i januar, vil TDC med al magt prøve at komme før denne dato. Hvis der ikke er andre selskaber, der lancerer LTE i januar, vil selskabet kunne afvente, at der kommer flere multimode-modems på markedet, og måske skyde lanceringen til 1. februar.

Ifølge Jess Ibsen er ingen af modemproducenterne endnu helt klar med mutimode-modemer, selvom både Samsung og Huawei har lovet dem.

”Ind til videre findes der kun single-mode LTE-modemer fra to producenter. Problemet er, at chipsets for multimode-modemer er vanskeligere at producere, end man havde regnet med hos Qualcomm, der leverer chips til Huawei og en lang række andre modemproducenter. Samsung laver sine egne chipsets, men er også forsinket,” forklarer Jess Ibsen.

Han erkender, at mange danskere vil kunne klare sig fint med singlemode LTE-modem, hvis LTE-nettet dækker hele byen, de bor i.

TDCs LTE-net vil fra starten dække hele det indre København, brokvartererne og flere forstæder som Tåstrup og Herlev. Desuden vil Århus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Kolding blivet dækket fra dag et. Samlet set vil LTE-nettet ifølge TDC dække en tredjedel af alle danskere ved lancering.

TDC’s teknologidirektør lover, at man vil kunne regne med realistiske hastigheder på omkring 30 Mbits/s downloadhastighed og cirka 10 Mbit/s i uploadhastighed med selskabets LTE-net.

I princippet leverer LTE ellers over 100 Mbit/s båndbredde fra sendemasten, men den slags hastigheder skal man kun gøre sig håb om, hvis man er eneste person på nettet.

Da indbyggerne i Stockholm og Oslo i december sidste år som de første i verden fik adgang til mobilt LTE-bredbånd, var det formentlig en lettere skuffende oplevelse for de fleste. Det nye super-net var stort set ikke hurtigere end det gamle 3G, og den sparsomme udbygning af master gjorde til en udfordring at være mobil.

Det danske LTE vil være betydeligt hurtigere end det net, nordmænd og svenskere havde adgang til i starten.

"I Stockholm og Oslo var den LTE-teknologi, som Telia satte op, et første generations-produkt. Det, vi sætter op nu, er 2. og 3. generations teknologi, og meget hurtigere," siger Jess Ibsen.

TDC har endnu ikke lagt sig fast på, hvilke specifikke abonnementer, der skal tilbydes, ud over at man nok ikke vil gå over den maskimale realistiske båndbredde på omkring 30 Mbit/s.

Men selvom hvis man skulle ende med 20 Mbit/s i realistiske hastighed, ville det under alle omstændigheder være en god del bedre end en ”gammeldags” 3G forbindelse.

Takket være LTE-teknologiens overlegenhed, når det gælder respons-tiden (latency), vil 20 Mbit/s på LTE opleves som betydeligt hurtigere end 20 Mbit/s på 3G. Ved videoafspilning er latency ikke vigtig, men ved computerspil, surf og videokonferencer og anden interaktiv brug giver lange svartider en del små, irriterende ventetider.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere