TDC stopper for opkald til syv lande

Teleselskaberne skrider nu ind mod utilsigtede opkald til eksotiske lande. TDC spærrer hurtigst muligt for alle opkald til en række lande, mens konkurrenterne snarest følger efter. Forbrugerrådet er ikke tilfreds, før operatørerne påtager sig et endnu større ansvar.

Danskere, der i fremtiden vil ringe til familien i Sierra Leone, skal først ringe til teleselskabet for at få åbnet linjen.

På et møde mellem IT- og Telestyrelsen og Telekommunikationsindustrien blev det i går aftalt, at TDC's Voksenspærring skal være standard i alle telefonabonnementer (PSTN og ISDN2).

Det betyder, at det ikke længere vil være muligt at ringe til en række lande, der står på Forbrugerrådets sorte liste (se listen nedenfor).

Har man alligevel lyst til at ringe til Sierra Leone eller et andet land, skal man først framelde sig Voksenspærringen.

Imødekommer kritik

TDC indfører ordningen lige så snart IT- og Telestyrelsen har godkendt de ændrede abonnementsvilkår. De øvrige teleoperatører ventes at følge med senere.

Initiativet er taget for at imødekomme den kritik, teleoperatørerne er blevet bombarderet med igennem de seneste uger.

En lang række danskere har modtaget telefonregninger på adskillige tusinde kroner for opkald, de ikke var klar over at have foretaget. Typisk har deres pc hentet et såkaldt dialer-program på nettet, som selv ringer op til de fjerne lande.

- Vi vil helst ikke have et overvågningssamfund, men se hellere at forbrugerne selv bestemmer, hvordan deres abonnement skal sættes sammen, siger direktør i Telekommunikationsindustrien, Ib M. Tolstrup, til Computerworld Online.


Liste over lande, der spærres for:

LandekodeLandGeografisk placering
00 232Sierra LeoneAfrika
00 239Sao Tomé & PrincipeAtlanterhavet ud for Afrika
00 245Guinea BissauAfrika
00 246Diego GarciaIndiske Ocean
00 290Skt. HelenaAtlanterhavet ud for Afrika
00 592Guyana (Britisk)Sydamerika
00 686KiribatiStillehavet

Spærringen omfatter desuden:

NummerLand
901x xxxxDanske betalingsnumre

Kilde: Forbrugerrådet.
Men i dette tilfælde har det været nødvendigt at gribe ind, fordi forbrugerne ellers ville føle sig utrygge ved at benytte telefonen, lyder det fra industrien.

Liste kan omgås

Udover indførelsen af Voksenspærring på alle abonnementer skal operatørerne nu også med informationskampagner advare forbrugerne imod de utilsigtede telefonopkald.

- Listen over lande kan jo omgås, hvis bagmændene indgår aftaler med operatører i nye lande, så vi vil altid være to skridt bagefter, erkender jurist i forbrugerrådet, Anders Hjorth Jensen.

Listen over forbudte lande bliver foreløbigt opdateret to gange om året, eller når TDC's klageafdeling får øje på nye problem-lande.

- Men jo længere listen er, jo færre vil benytte sig af den, hvis den spærrer for lande, som man gerne vil kunne ringe til, tilføjer Anders Hjorth Jensen.

Ny debat om ansvar

Fordi denne metode ikke er skudsikker, lægger han nu op til fornyet debat om forbrugernes ansvar i forhold til de enorme telefonregninger:

- Vi har at gøre med nogle meget utidssvarende abonnementsvilkår, og vi kunne godt tænke os, at teleoperatørerne påtog sig et større ansvar for at beskytte forbrugerne, siger Anders Hjort Jensen.

Han kan dog ikke nævne konkrete tiltag, der kan beskytte forbrugerne, uden samtidig at gøre teleoperatørerne helt lovløse.

Videnskabsminister Helge Sander (V) glæder sig foreløbigt over, at teleoperatørerne vil indføre obligatorisk Voksenspærring:

- Det er første etape i et forløb, der skal sikre et højt beskyttelsesniveau for de danske tele- og internetbrugere, siger Helge Sander i en pressemeddelelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere