Skat investerer milliard i ny it

Skat satser at levere verdens bedste borgerservice med en ny service-orienteret it-arkitektur. ComON har talt med BEA Systems, der leverer software til projektets første fase.

Med en it-investering på en milliard kroner skal Skat rykke op i den globale superliga når det gælder om at levere den bedste borgerservice. Nøgleordene hedder service-orienteret arkitektur eller forkortet, SOA. Børsen kunne tirsdag afsløre, at amerikanske CSC har fået ordren på at levere it-systemer til den første fase af moderniseringen med et budget på 268 mio. kr. Flere end 70 af Skats nuværende it-systemer skal entes kasseres eller omkodes fra bunden.

Blandt CSC's partnere i projektet er Netcompany og BEA Systems. ComON har talt med Jørn Jacobsen, der er direktør for Bea Systems danske afdeling med 20 medarbejdere. Han fortæller at BEA gennem de sidste år har foretaget en målrettet investering i det statslige marked, som nu har gjort sig betalt.

»BEA bidrager med software og vores spidskompetencer til projektet. Det er en meget vigtig milepæl for os. Det er noget, vi har arbejdet seriøst hen imod i lang tid. Partnerskaber er helt essentielle for os. Vi er ikke en projektvirksomhed, vi er en softwarevirksomhed. Vi gør det, vi er bedst til,« siger Jørn Jacobsen.

Ifølge BEA har kravene til it-løsninger har ændret sig grundlæggende på to fronter. For det første presses virksomheder inden for mange brancher i dag på evnen til at få nye produkter på markedet hurtigt. It-mæssigt stiller det krav til, at nye løsninger skal kunne udvikles og sættes i drift meget hurtigere end tidligere. For det andet stiller kunderne krav om at blive betjent - eller betjene sig selv - når som helst og hvor som helst. Det kræver, at den enkelte løsning ikke blot skal fungere døgnet rundet, den skal også fungere på tværs af flere kanaler.

»I dag stilles der helt andre krav end tidligere til virksomhedens evne til at omstille sig og den hastighed, hvormed der udvikles nye produkter. Et godt eksempel er telebranchen, hvor du hele tiden ser kampagner for nye produkter. Hvis it-systemet ikke kan afspejle det, så kan de ikke tjene penge i det konkurrenceprægede marked,« siger Jørn Jacobsen til ComON.

Ideen med SOA er at gøre op med den silotankegang, som har præget it-løsninger i mange år. I stedet for isolerede enhedsbestemte projekter skal it-systemerne udvikles, så virksomheder hurtigt kan genbruge services på tværs af organisationen, f.eks. fra mobildivisionen til fastnetdivisionen.

Hos Skat skal den nye serviceorienterede arkitektur gøre det lettere at udvikle nye tjenester til borgere og virksomheder, når politikerne beslutter ændringer på skatteområdet. I dag er der overlap mellem funktionerne i de enkelte systemer, der ofte er udviklet af forskellige leverandører. Det forventes at moderniseringen vil give en besparelse på 700 millioner kroner om året.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere