Mobiloperatør skælder ud på styrelse

Tetranet, der sidste år vandt licens på at drive nød- og beredskabsnetværk i Danmark, har set sig sur på Beredskabsstyrelsen. Styrelsen har sendt en opgave i udbud, som allerede er dækket af Tetranets forpligtelser, mener Tetranet. Selskabet har sat en kampagne i gang over for de politiske ordførere på området.

- Det er en speget affære, lyder den korte version fra kilder i beredskabet, når de skal beskrive forholdene omkring fremtidens kommunikation i det danske nødberedskab.

Sidste år udbød Telestyrelsen to licenser til en ny standard inden for mobilkommunikation, Tetra, og den ene licens bandt vinderen med nogle særlige krav i forhold til nød- og beredskabet i Danmark, de såkaldte "blå blink".

Motorola og distributøren Zenitel vandt gennem konsortiet Tetranet denne licens og er i øjeblikket i færd med at udbygge et 800 millioner kroners Tetra-netværk i Danmark.

Foreløbig er hovedstaden dækket, men ingen kunder har endnu vist sig, og det frustrerer i stigende grad Motorola-folkene, der i hovedkvarteret i Glostrup huser hele Motorola-koncernens internationale udviklingscenter på Tetra-området.

Blev nægtet at byde

Senest er Tetranet blevet nægtet at byde på to mobile kommunikationsenheder, der er sat i udbud i kølvandet på terrorangrebene i USA den 11. september sidste år. De skal sikre, at redningsfolkene kan tale med hinanden, hvis en lignende katastrofe opstår i Danmark.

Det sker på trods af, at der i betingelserne til Tetranets licens indgår krav om, at konsortiet med kort varsel skal kunne udvide kapaciteten i netværket ved at opsætte ekstra Tetra-sendemaster, hvis der sker en ulykke et sted i landet. Og det krav minder meget om, hvad Beredskabsstyrelsen nu har sendt i hasteudbud.

- Der var i udbudsmaterialet nogle formkrav, der skulle opfyldes, og dem levede Tetranet ikke op til, siger brigadechef Svend Behrens fra Beredskabsstyrelsen til Computerworld Online.

- Vi ville gerne have haft, at Tetranet kunne have budt på lige fod med andre, og vi tjekkede en ekstra gang, at vi tolkede reglerne korrekt, tilføjer han.

Formkravene handler blandt andet om at dokumentere byderens økonomiske pondus og referencer fra tidligere kunder - det kan Tetranet ikke, da det endnu blot er et selskab under dannelse.

Arbejdsgruppe analyserer

Svend Behrens bekræfter, at Beredskabsstyrelsen flere gange var i kontakt med Tetranet forud for udbudsrunden, men det var blot for at få nogle bud på, hvad to mobile stationer omtrentligt ville koste og hvilke tekniske krav, der skulle stilles til dem.

De manglende kunder i Tetranets ordrebog skyldes muligvis, at Indenrigsministeriet i januar nedsatte en arbejdsgruppe, der skal analysere behovet for et tværgående kommunikationsnet i det danske beredskab.

Mange af brugerne rundt om i landet afventer konklusionerne herfra, og Socialdemokratiets beredskabsordfører Thomas Adelskov ser heller ikke noget problem i at vente med at købe de to mobile enheder, til arbejdsgruppens konklusioner ligger parat. Konklusionen kunne være en anbefaling af hurtigst muligt at indføre Tetra landet over, men det kunne også være noget helt andet:

- Hvis ikke der er noget teknisk eller juridisk til hindring, så lad os vente med at købe noget, til arbejdsgruppen er færdig med sit arbejde i september. Hvis det viser sig, at vi kan få det hele gratis af Tetranet, så er det jo den bedste løsning, siger Thomas Adelskov.

Behov i løbet af sommeren

- Men kan det omvendt lade sig gøre at købe et system, der kan tale sammen med et kommende netværk og samtidig kan leveres hurtigt, så lad os gøre det - vi ved jo ikke, om vi får brug for stationerne allerede hen over sommeren, tilføjer Thomas Adelskov.

Det er den sidste løsning, der tiltaler Svend Behrens mest, da indkøbet af de nye enheder helst skal ske hurtigt. Udbudet er et såkaldt hasteudbud, og det har en helt særlig forklaring:

- Jeg vil helst ikke have, at projektet skal nå at fejre et-års fødselsdag (i forhold til terrorangrebene 11. september 2001, red.), så vi prioriterer højt at få en afklaring hurtigst muligt, siger Svend Behrens.

Tetranet udsendte for et par uger siden et nødråb til politikerne, fordi konsortiet følte sig modarbejdet af Beredskabsstyrelsen.

- Beredskabsstyrelsen indkøber to kommunikationssystemer, som den i forvejen får stillet til rådighed af Tetranet, endda på styrelsens egne betingelser. Dermed er der udsigt til, at beredskabet får to løsninger, der kan det samme, skrev Tetranets direktør Ole Haslund dengang til de politiske ordførere.

Overlapninger

Tetranet mener, at det er nøjagtig den samme løsning, der er tale om, mens Beredskabsstyrelsen blot mener, at der er enkelte overlapninger:

- Der er visse elementer, der går igen, men meget er forskelligt. Tetranet har kun pligt til at levere mobile enheder, der kan udvide kapaciteten i netværket, mens vi skal bruge nogle enheder, der virker, hvor der slet ikke er noget netværk. Mig bekendt findes der ikke Tetra-dækning uden for hovedstadsområdet, siger Svend Behrens og opfordrer Tetranet til at slå koldt vand i blodet, indtil arbejdsgruppen afleverer sine konklusioner i september.

Sagen blev for alvor speget, da Beredskabsstyrelsen i fredags - samtidig med at de politiske partier blev enige om et nyt beredskabsforlig - udsendte et notat, der svarede igen på Tetranets nødråb.

Tetranet mener, at notatet var fyldt med fejl, og onsdag morgen har ordførerne og indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen modtaget et svar-notat fra Tetranet.

- Jeg har taget en kopi af Tetranets svar og sendt det til Indenrigsministeriet, så de kan svare på, hvad der er op og ned i den sag, siger Socialdemokratiets Thomas Adelskov og afventer næste kapitel i føljetonen.


Vil du vide mere om Tetra?
NewsScanner overvåger 300+ medier
Prøv gratis i 30 dage.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere