Spansk regering fremlægger drakonisk Internet-lov

Regeringen i Spanien har fremsat et lovforslag, som skal sætte skub i den elektroniske handel. Kritikere frygter at ytringsfriheden på Nettet er truet.

Det spanske ministerium for videnskab og teknik har præsenteret et lovforslag, som dels skal implementere de nye EU-retningslinier for elektronisk handel, og dels skal løse flere juridiske problemer, der er opstået i kølvandet på Nettets vækst i Spanien. Men kritikere taler om et "angreb på friheden til at kommunikere" eller endda "digital fascisme".


Lovforslaget med betegnelsen "Ley de Servicios de la Sociedad de la informacion y de Comercio Electronica" (LSSI) skal ifølge regeringen danne grundlag for informationssamfundets fortsatte vækst og beskyttelsen af den enkelte borgers rettigheder.


Loven indeholder en række strenge krav til udbydere af "informations-tjenester", men definitionen af sådanne tjenester er så tåget, at næsten alle spanske websites falder ind under betegnelsen. Kun radio, tv, tekst-tv, fax og e-mails, som ikke indeholder virksomheds-relaterede oplysninger, er undtaget fra loven.


Kravene til sådanne "informations-tjenester" - altså f.eks. søgemaskiner, nyhedstjenester eller forenings-hjemmesider - er meget strenge. De skal registreres gennem en juridisk person, og loven kræver, at tjenesten registrerer sit eget permanente domænenavn. Websites må ikke være anonyme, men skal indeholde privatadresse på den ansvarlige person eller firmaadresse, hvis sitet tilhører en virksomhed.


Loven forlanger samtidig, at ejere af informations-tjenester skal meddele alle ulovlige handlinger, som de opdager, til myndighederne, samt efter opfordring afsløre Internet-brugeres identitet og gemme forbindelsesdata for mistænkte i seks måneder.


Websites, som ikke opfylder lovens krav, kan straffes med bøder fra 20.000 kr. for små lovovertrædelser og helt op til 5 mio. kr. i alvorlige sager.


Flere spanske advokater og borgerretsorganisationer kritiserer lovforslaget. Tidsskriftet Kriptopolis har startet en kampagne mod loven. Kriptopolis bruger som eksempel en menneskerettigheds-organisation, der ikke har råd til sit eget domænenavn, men driver et website og en mailing-liste samtidig med, at man ønsker at være anonym. En sådan organisation kan risikere at blive idømt en høj bødestraf, hvis loven bliver vedtaget.


(Kilde: Telepolis)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere






Premium
Søstrene Grene skifter Microsoft ud med SAP og rykker for første gang i clouden i stor ERP-transformation: Der er brug for en helt ny tilgang