Artikel top billede

Rammen omkring Sonys nye topmodel er meget tynd. Det kan blandt andet lade sig gøre fordi den er lavet af metal. Foden er lav og betyder, at fjernsynet fremstår elegant og nærmest svæver. (Foto: Sony PR)

Test: Alt, seriøst alt, oser af kvalitet i dette fjernsyn

Sonys nye topmodel med oled-panel kommer i en high-end indpakning, leverer billede og lyd på topniveau og er dertil proppet med smarte features. Vi tester et af de bedste tv på markedet lige nu.

Det er sjældent, at jeg modtager papkasser med en 55” fladskærm, der føles så tung.

Det overraskede ikke, at der fulgte en tung fod med i kassen, men til min overraskelse var selve fjernsynet også en virkelig tung sag.

Det plejer slanke og flade oled-baserede fjernsyn altså ikke at være.

Sonys nyeste biografmodel Bravia A95K, er altså solidt pakket ind i metal og har elegante løsninger, der tydeligt signalerer, at her har vi at gøre med et top-tv.

High-end tv til high-end pris

Prisen er hele 24.000 kroner for 55” udgaven som vi tester.

Det er immervæk ret mange penge for en 55” kasse i dag og understreger, at vi her har tale om det ypperste Sony udbyder til ikke professionelle brugere.

Det står solidt på sin fod, der vender bagud, så tv’et fremstår let og nærmest rammeløst, hvis du stiller det på en reol.

Der medfølger en anden fod, som elegant monteres i siderne.

Reelt ser det ud til, at der ikke er nogen fod og tv’et blot svæver - en flot detalje. Rammen i metal vil også indgå i et ethvert designerhjem.

Dette resulterer også i en stivhed, jeg sjældent har set overgået i noget oled tv.

Alle tilslutninger bagpå er gemt bag et låg, hvor du kan lade dem glide ud i bunden på en elegant facon. Så selvom du kan se bagsiden, står den også helt glat og flot.

Jeg er klar over, at det ikke er alle, der er villige til at betale ekstra for disse features, der ikke gør så meget for hverken billede eller lyd.

Men i et marked, der i årtier har udsendt det ene design-forladte tv efter det andet – ofte pakket ind i billig plast, og med en mangel på innovation, der har været himmelråbende. Ja, så er dette Sony forfriskende.

Styr funktioner med håndtegn og tale

Software-mæssigt er her dybest set blot tale om et Google TV med Sonys egne menuer lagt ind over.

Alle funktioner er dog intuitive og lette at bruge. Og milevidt fra Sonys menuer for bare få år siden.

Der er, som i tidligere modeller indbygget et kamera. Det kan let klikkes af og på i toppen, hvis du ikke vil have det siddende. Kameraet kan justere billedet automatisk efter omgivelserne.

Det gør den faktisk fremragende, og jeg havde ikke det store behov for at justere ret meget bagefter.

Samme kamera betyder, at du kan styre tv’et med hænderne. Du kan med andre ord styre funktioner med håndtegn. Det er ret syret og det fungerer godt og hurtigt i praksis.

Selv jeg, der normalt foretrækker en gammeldags remote, fandt det nyttigt. En lille fjernbetjening med de mest anvendte funktioner medfølger da også.

Teknologien findes også i tidligere topmodeller fra Sony, den er blot blevet forfinet i A95K.

Billed-processor fra Hollywood

Sony leverer filmudstyr – ikke mindst filmkameraer til film- og tv-branchen og har derfor en knowhow og ikke mindst et lager af billeder.

Disse billeder er lagret i tusindvis og bliver løbende sammenlignet med det billede, du ser på skærmen. Det sker i realtid.

Det er en teknologi, der minder meget om den mange andre gode producenter har og benytter. Men ifølge Sony skulle de have et forspring her.

Billedkvaliteten er imponerende. Der er en saft og kraft i farverne, som jeg kun har set matchet i Panasonics top-tv, den slags der har et professionelt oled-panel indbygget.

Sony benytter her et fra deres Master serie, hvilket også betyder et panel fra øverste hylde.

Farver og skarphed opleves helt naturlige. Hudtoner står naturligt og film leveres med den glød og dybde de fortjener.

Som alle oled-fjernsyn, er det ikke det mest lysstærke, men kontrasten er så høj så selv med meget lys i stuen savner jeg ikke power i panelet.

Lydkvaliteten er klar og tale let at forstå. Der er også en rimelig spredning og en lyd, der generelt er over gennemsnittet.

Blandt de bedste lige nu

Måler vi alene på billedkvaliteten er Sony blandt de to til tre bedste på markedet lige nu. Lyddelen er som sagt også godt med, selvom et tv i denne klasse fortjener en velspillende soundbar som et minimum.

Læg dertil den flotte indpakning i metal, de gode features og mange funktioner ender mit eneste ankepunkt med at være prisen.

Du kan få tv i samme høje klasse til færre penge, men så er de ikke pakket så kompromisløst ind, som dette Sony.

Hvis du søger et kompromisløs visuel oplevelse og er villig til at betale for det bedste er Sony A95K et af de mest imponerende valg på markedet lige nu.


Loading ikon