3 strikes lagt på is efter folkeligt pres

3 strikes er kommet helt til tops på den politiske agenda i EU. Det sørgede medlemmerne af Europa-Parlamentet for, da de i dag stemte en stor del af telecom-pakken ned.

Den oprindelige amendment 138, som forhindrer lukning af folks internetforbindelse, medmindre det sker gennem en domstol, blev overraskende genfremsat og vedtaget i EU Parlamentet i dag. Dermed er store dele af telecom-pakken udskudt til næste parlaments-samling.

Politikernes afvisning skyldes bekymring for, at der ikke var en god nok beskyttelse mod 3 strikes i den foreliggende forligstekst, som ellers skulle have været sikret vedtagelse ifølge de normale procedurer.

Men ved at genfremsætte amendment 138 - som parlamentet tidligere havde stemt for med stor flertal - lykkedes det at afværge forligsteksten. Dermed er store dele af det omfattende lovkompleks i telecompakken udsat til efter valget og til et helt nyt parlament er blevet sammensat og kan genbehandle sagen engang i efteråret.

Det var ellers en kompromis-søgende forligstekst, der var blevet formuleret af et underudvalg i parlamentet, som havde forhandlet sig frem til en forståelse med ministerrådet.

Parterne skulle sammen med kommissionen forsøge at blive enige om en tekst, så telecom-parken kunne vedtages inden parlamentet i morgen holder sin sidste samling.

Men som ComON kunne fortælle i sidste uge førte forhandlingerne med ministerrådet til en noget udvandet tekst, der skulle erstatte amendment 138.

Teksten i amendment 138 taler om, at der kun kan lukkes for folks internetforbindelse, hvis det sker efter en domstolsafgørelse. Dermed kommer EU-lovgivningen i vejen for Frankrig, der står for at indføre en 3 strikes lov, hvor et administrativt organ skal afgøre om folks internetforbindelse bør lukkes, hvis de efter to advarsler stadig gribes i at downloade eller uploade copyrightbeskytet materiale.

Ifølge flere af de danske medlemmer af parlamentet var dagens overraskende afstemning påvirket af, at politikerne er blevet bombarderet med henvendelser fra EU-borgere, der frygter 3 strikes og reducerede rettigheder på nettet.

Hanne Dahl, der er Junibevægelsens medlem af Europa-Parlamentet, og medforslags-stiller til genfremsættelsen af det oprindelige amendment 138, er glad for resultatet, med også bekymret for de dele af telecom-parken, der gik igennem:

"Det er en stor sejr for borgernes rettigheder på internettet," siger hun.

Hanne Dahl peger dog på, at den del af pakken, der gik igennem, den såkaldte Harbour-rapport, stadig indeholder problemer for borgerne.

"Filtrering af internettet er stadig muligt, hvor internetudbydere kan lukke for brugerens adgang til bestemte sider," lyder det fra Dahl.

I en fælles pressemeddelelse siger de to socialdemokratiske medlemmer af parlamentet, Britta Thomsen og Christel Schaldemose, at dagens afstemning var et "Nej tak" til kinesiske tilstande:

"Ministerrådet og Europa-Kommissionen har med den længe ventede telepakke forsøgt at beskytte blandt andre film- og musikindustriens interesser på bekostning af forbrugernes rettigheder. Men i dag blev telepakken forkastet af et solidt flertal af parlamentarikerne," heder det i den fælles erklæring.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere