Hvorfor hedder en iPod en iPod?

Hvorfor hedder det iPod, Blackberry, Twitter og hvad i alverden er en Rød Hat? Navnemager fortæller om kunsten at navngive.

Hver eneste dag bruger vi produkter med indlysende navne som for eksempel en støvsuger, men i it-verdenen er det ikke altid helt indlysende, hvorfor produkter hedder det, de gør.

Men nu har sitet CIO taget det fornemme initiativ, at undersøge sagen. Det viser sig, at iPod faktisk bygger på Steve Jobs tanke om en Mac som en hub. Tekstforfatteren Vinnie Chieco brainstormede sig frem til at, hvis Mac'en er en hub, så skulle den hvide MP3 spiller være en pod, lige som minirumskibe, der tilslutter sig et moderskib. Han satte et lille i foran, og MP3 afspilleren havde sit navn.

CIO har interviewet David Placek, der står bag en del populære navne i it-verdenen. Det var ham, der første gang sagde Pentium og Powerbook.

Han fortæller, at det vanskeligste ved at finde på et navn er, at der er så mange navne, der allerede er taget, og hvis der endelig er et ledigt, så betyder det tit noget grimt på udenlandsk.

Han har i øvrigt dagligt diskussioner med kunder, der gerne vil have at deres produkt skal have et beskrivende navn. Det er dog ofte kun ingeniørerne der kan se det beskrivende i navne som XCell-0-MeterTX7. David Placek insisterer i stedet på, at produkter skal betyde noget. Betydningen skal komme, når forbrugerne er blevet interesseret i produktet. På den måde blev Blackberry et af USA's kendteste varemærker.

Det navn David Placek helst ville have fundet på er Google.
Da Google kom havde en god del af de søgemaskiner der lå og sloges om markedet beskrivende navne som WebCrawler, WebSpider og WebSearcher. Så kom Google og i dag, googler vi. Oprindeligt var Google dog en beskrivende navn, da det på grund af det enorme antal hjemmesider det indekserer, er en omskrivning af et af de største tal med et navn, en Gogool.

I 1997 sammentræk Karim Pedersen i øvrigt Communication Online til ComOn.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere