Harddisken i sokken og andre utrolige historier

Firmaet Ibas har samlets årets mest utrolige men sande fortællinger om datakatastrofer. Læs om pc-brugeren, der sendte sin harddisk i et par snavsede sokker.

Firmaet Ibas har offentliggjort en top 10 liste over bemærkelsesværdige datatabskatastrofer i 2006. I alle de 10 sager er det lykkes at genskabe de tabte data på harddiskene - og det er næsten utroligt, når man tænker på den tortur, som de stakkels magnetplader har været udsat for - fald fra en helikoper, bad i shampoo eller banansaft, behandling med rustopløser, brand og ulykker i trafikken.

»Denne liste viser, at data tab kan ske på flere forskellige måder, hvad enten årsagen blot er et hændeligt uheld eller resultatet af en ekstrem brugerfejl. Uanset hvor katastrofal situationen end måtte se ud, kan det godt betale sig at få sin harddisk eller sin lagerenhed vurderet af et professionelt datarekonstruktionsselskab som Ibas, da der er gode chancer for, at vigtige data kan genoprettes, uanset hvordan de så end er gået tabt,« siger Henrik Andersen, direktør for Ibas Danmark.

Ibas - som nu er en del af Kroll Ontrack - har indrettet et særligt renrum, hvor man kan genskabe indholdet af harddiske og digitale hukommelseskort. Men selvom der er gode muligheder for at genskabe data, så kan rettidig back-up minimere skaden, når ulykken er sket.

Topti-listen for 2006 over datakatastrofer og bemærkelsesværdige rekonstruktioner

10. Høj stemning i helikopteren - De ansatte i en global telekommunikationsvirksomhed tabte en bærbar computer, mens de arbejdede fra en helikopter i Monaco. Det lykkedes Ibas at genoprette vigtige filer på den bærbare, og allerede næste dag sendte de dem via en FTP-server til et møde i Hong Kong.

9. Vask dataene væk - På et fly fra London til Warszawa havde en passager pakket sin bærbare computer og sine toiletsager ned i samme taske. Desværre lækkede hans shampoo og flød ud over alt i tasken, også den bærbare computer, så harddisken svigtede. For at genoprette alle dataene måtte Ibas' teknikere selv stå for noget vask - nemlig rensning af harddisken og andre komponenter for at få disken til at fungere.

8. Ingen komedie - Den britiske komiker Dom Joly, medskaber af Trigger Happy TV, tabte sin bærbare computer og beskadigede en harddisk, der indeholdt fem tusind fotos, seks tusind sange, halvdelen af en bog, som han var i gang med at skrive, og alle hans gamle avisklummer. Efter at have læst den tragiske historie i en avisklumme, som Dom Joly havde skrevet, kontaktede Ibas ham og var i stand til at genoprette det hele.

7. Forskningens redning - Et førende engelsk forskningsuniversitet var ude for et katastrofalt data tab, efter at der en weekend havde været brand i it-afdelingen. Herved blev computerudstyret beskadiget af røg og vand fra brandslukningen. Ibas blev kaldt til stedet for at redde tredive computere og genoprettede over en terabyte af data.

6. Banansaft - En kunde efterlod en gammel banan oven på sin eksterne harddisk, og bananen lod langsomt sit indhold sive ned i drevet og ødelagde dermed det elektriske kredsløb. Drevet fungerede ikke mere, men Ibas var i stand til at rense det og reparere kredsløbet så meget, at drevet kunne køre længe nok til at genoprette dataene. Bananen kunne dog ikke reddes.

5. Harddisk i trafikken - Det sker hvert år, men folk bliver alligevel ved med at efterlade computere og harddiske der hvor der kører biler. Igen i år rekonstruerede Ibas data fra en bærbar computer, der var blevet kørt over af en "mennesketransport" i en lufthavn, samt adskillige eksterne harddiske, der var proppet ned i en rygsæk, der var blevet kørt over af en bakkende lastbil!

4. Tiende gang er lykkens gang - En mand formaterede sin harddisk ikke bare én gang, ikke to gange, men ti gange, før det gik op for ham, at der var værdifulde informationer, som han havde brug for at få genoprettet. Til alt held kunne Ibas genoprette informationerne efter bare ét forsøg.

3. Våde optagelser - En kunde vendte hjem fra sit livs ferie på Barbados og opdagede, at han ikke kunne få adgang til de dykker-billeder, som han havde taget med sit nye "vandtætte" digitalkamera. Det viste sig, at kameraet ikke var helt så vandtæt som annonceret, men Ibas kunne redde alle hans højt skattede billeder af tropiske fisk.

2. Det drev, der hviner, får mest olie - En universitetsprofessor hørte en hvinende lyd fra harddisken i sin nye desktop computer. For at løse dette irriterende problem åbnede han harddisken og sprøjtede WD-40 rustopløser på indersiden. Selv om det lykkedes ham at få drevet til at holde op med at hvine, forhindrede denne handling også PCen i at starte. Ibas fik drevet til eftersyn og gendannede hans data.

Og til slut nummer ét, den mest bemærkelsesværdige datakatastrofe i 2006 ....

1. Harddisk på strømpesokker - Selv om omstændighederne for det oprindelige datatab ikke var særlig bemærkelsesværdig, blev problemet forstærket, da kunden sendte sit drev til Ibas i et par snavsede sokker. De gamle sokker gav ikke den nødvendige beskyttelse under transporten, og den resulterende skade gjorde rekonstruktionen til en større udfordring end normalt. Næste gang vil kunden holde sig til luftbobleplast. Det lykkedes Ibas at gendanne data.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere