Jern-trekanten

Y2K-eksperten Peter de Jager mener, at dommedag kan afblæses.

Artiklen er et oversat foredrag af den respekterede canadiske foredragsholder og forfatter til adskillige bøger om 2000-problemet, Peter de Jager. Trods de amerikanske eksempler giver artiklen et realistisk billede af 2000-paratheden på kritiske samfundsområder. Samtidig er hans foredrag en voldsom kritik af dommedags-profeters og guldjægeres forsøg på at slå plat på datoproblemet.


Da de første programmører og ingeniører i slutningen af 1980erne talte om, at der "var noget galt med tiden" var der ingen der troede på dem. Men siden da har næsten alle lande i verden sat store forberedelser i gang for at forhindre store nedbrud. Samfundets overflade er skrøbelig, og hvis bare enkelte af de vitale funktioner bliver forstyrret, kan der udbryde kaos og økonomisk krise.


Men vi når det! Det er budskabet fra Peter de Jager. I 1993 var han blandt de første i IT-branchen, som gjorde opmærksom på problemet - især med en kendt artikel "Doomsday". I dag afblæser Jager dommedag - dog med visse forbehold. Den udeblevne katastrofe skyldes kun, at en hær af mennesker har kæmpet mod kalenderen i 8 år. Og kursen skal holdes de sidste måneder for at nå det hele. Det er hans pointe i en nøddeskal.


Der bliver problemer - store og små. Men der vil ikke udbryde kaos, mener Peter de Jager. Han udpeger bankerne, elværkerne og telefonselskaberne som de mest vitale for samfundets ro og sikkerhed:


"Min overordnede bekymring for 2000-fejlen er det, jeg kalder jerntrekanten. De tre sektorer, som nødvendigvis skal fungere hver eneste dag hvis ikke samfundet skal bryde sammen. De tre områder er: Finanssektoren, Telekommunikation og kraftværkerne.


Jeg holdt op med at være alvorligt bekymret for finanssektoren i 1997. Aktivitetsniveauet var meget højt - direktionerne begyndte at vågne op, og der blev arbejdet på løsninger på alle niveauer. Det betyder ikke, at finanssektoren ikke får problemer ved årsskiftet. Tværtimod vil der helt sikkert opstå problemer. Men de vil blive håndteret af teknikere med stor indsigt i 2000-problemerne, og af finansselskaber, som er pinligt bevidste om deres afhængighed af teknologi - og ikke mindst velforberedte!


Derfor bliver mine penge stående i banken. Alle der opfordrer til at trække kontanter ud af banken og gemme dem i madrassen, forsøger bevidst at piske en panikstemning op. Af almindelige fornuftige mennesker kan de kun betegnes som fjender af folket. Ikke mindst fordi finanssektoren er tæt ved at fuldføre opgaven, vil det være synd at få problemer udelukkende på grund af panik. Igen passer udsagnet ikke på alle banker. Der er undtagelser - og dem bør myndighederne gribe ind over for.


Hvad angår teleområdet begyndte mine bekymringer at aftage for omkring et år siden. Beskeden fra telebranchen går ud på, at de systemer de forventede ville fejle også fejler. Omvendt har de også erfaret, at de systemer de anså for sikre, virkelig også viste sig at holde. Det vil sige, at de ikke oplevet alvorlige overraskelser. Der ER dog problemer, især inden for systemer til administration og regningsbetaling . Men alt sammen ting, som kan løses. Kort sagt: Der er klartone i telefonen også efter årsskiftet - men forvent ikke at få din regning til tiden. Og hvem har noget imod det?


Til sidst det store dyr i åbenbaringen: Elforsyningen. Jeg ville ønske at være lige så tryg her som i de andre områder, men de rapporter og undersøgelser jeg har set virker i bedste fejl forvirrende - i værste fald misvisende. For eksempel har jeg set en erklæring fra The Canadian Electrical Association hvor der stod: "De fleste kraftværker mener ikke, at der vil være strømafbrydelser". Det læser jeg omvendt som "Nogle elværker rapporterer problemer, som vil give strømafbrydelser". Tager jeg fejl - er der problemer eller ej? Eller er det kun elselskabernes advokater, som advarer mod at udstede garantier.


I det hele taget spiller advokaterne en stor, men usynlig, rolle i 2000-problematikken. Jeg kender til banker, lønsystemer, regeringskontorer, forsikringsselskaber, og vandværker, som privat fortæller mig, at de er helt færdige med fejlretningen - men de må ikke offentliggøre de gode nyheder. For så kan kunderne henvise til en garanti, hvis der alligevel SKULLE opstå problemer. Det er mine private kilder, mere end alverdens offentliggjorte rapporter og artikler, som styrker mig i overbevisningen om, at vi har knækket ryggen på 2000-problemet.


Denne redegørelse for "jern-trekantens" år 2000-parathed er selvfølgelig ikke dækkende. For det første findes der brådne kar i alle lejre, og for det andet er der flere vigtige samfundssektorer ud over de tre, som nødvendigvis MÅ sikres for at samfundet kan fungere".


Peter de Jager har skabt sitet www.year2000.com - et af de bedste engelsksprogede websteder om 2000-problemet.


Denne artikel af Adam Hvidt bringes i samarbejde med 2000Fokus.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Alfapeople Nordic A/S
    Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere