Internettet som menneskeret dominerer Europas nye telelove

Skal 3 strikes være ulovligt? Det kan Piratpartiet være med til at afgøre. Partiet er med i de afgørende forhandlinger om EUs telecom-pakke.

Er det i orden at fildelere får lukket for nettet blot fordi et adminitstativ halv- eller hel-offentligt organ har besluttet, at vedkommende er skyldig i krænkelser af copyright-loven?

Eller skal man i stedet tage udgangspunkt i, at internetttet er så vigtigt for det moderne mennenske, at adgangen er en fundamental menneskerettighed?

Det spørgsmål bliver formentlig afgjort under Sveriges EU-formandskab her i efteråret.

I dag startede forhandlingerne om hvordan EU-landene skal styre teleområdet fremover. Netneutralitet og regulering af teleselskaberne er blandt de mange emner i den store lov-pakke med direktiver og ændringsforslag – under eet benævnt telecom-pakken – der på bordet hos de tre parter, EU-Kommisisonen, ministerrådet og EU-Parlamentet.

Et af de væsentligste punkter i pakken er et amendment - det vi sige ændringsforslag – med det gode navn 138.
Amendment 138 er blot nogle få linjer, der kort sagt siger, at internettet er at sidestille med basale menneskerettigheder som ytringsfriheden. Derfor er det kun gennem en domstolskendelse, at man kan få frataget sin internetforbindelse, lyder det.

Forslaget er specifikt møntet på det indgreb, som Frankrig og andre lande er i gang med at indføre mod internetpirater. Det sker med 3 strikes-modellen – altså lukning af internetforbindelsen hos folk, som er blevet grebet i at dele copyrightbeskyttede filer med andre på nettet.


Ekspres-domstol
Frankrigs egen lov om 3 strikes – Hadopi-loven – blev erkendt forfatningsstridig i foråret kort efter vedtagelsen. For en uge siden lykkedes det præsident Sarkozy at få en ny, ændret lov, Hadopi 2, igennem. Ændringerne fra version 1 til version 2 gælder den myndighed, der skal fradømme folk deres internetforbindelse. Hvor det før var en rent administrativ myndighed, så er det i Hardopi 2 en særlig variant af den franske domstolspraksis, en slags ekspres-ret, hvor man af tidsmæssige årsager ikke indkalder den sigtede.

Hadopi 2-loven er allerede indbragt for landets forfatningsdomstol, men selvom tricket med ekspress-retten skulle sikre Frankrigs ret til 3 strikes på trods af amendment 138, så bliver forhandlingerne om telecom-pakken ikke nødvendigvis nemmere af den grund.

En embedsmand tæt på beslutningsprocessen siger til ComON, at Sarkozy har lagt så meget prestige i at få fjernet amendment 138, at det nærmest er ligegyldigt om Frankrigs Hadopi-lov bliver påvirket af ændringsforslaget eller ej – amendment 138 SKAL væk.

Omvendt er kræfterne i den modsatte lejr –Europa-parlamentet – stærkt fokuseret på holde fast på amendment 138 for enhver pris.

 

Indædt kamp
Ifølge den britiske akademiker Monica Horten, hvis blog Iptegrity har fulgt tilblivelsen af telecompakken tæt – har parlamentets forhandlinsggruppe lagt sig fast på en noget speciel amendment 138-linje:

Der er nemlig mange del-direktiver i pakken, der er angribelige set fra et rettighedssynspunkt, og på området netneutralitet åbnes der for ubehagelige indgreb, påpeger Horten. Men det vil være for besværligt og omkostningsfyldt at åbne hele telecompakken til forhandling endnu engang – derfor ”nøjes” parlamentet med at kæmpe for amendment 138, men vil kæmpe så meget desto mere indædt, lyder analysen.

 

Piratpartiet i første linje
En interessant detalje er, at den nyvalgte version af Europa-parlamentet nu inkluderer ingen ringere end Piratpartiet, og at partiets medlem Christian Engstrom er med i den forhandlingsgruppe, der skal forsøge at blive enige med ministerrådet om telecompakken.
 

Eneste danske medlem af forhandlingsgruppen er i øvrigt tidligere erhvervsmister Bendt Bendtsen. Han gjorde sig forrige år bemærket med en klar afvisning af 3 strikes-modellen i Danmark.

”Det er hævet over en enhver tvivl, at parterne ikke bliver enige lige med det første. De står meget stejlt over for hinanden,” siger førnævnte embedsmand, der ikke ønsker sit navn frem.

Ministerrådet og Europa-parlamentet har nu seks uger til alligevel at blive enige om detaljerne i telecompakken og om, hvorvidt adgangen til internettet er eller ikke er en fundamental menneskerret.

Amendment 138 tog i det komplekse forhandlingsforløb i foråret navneforandring til 46, men benævnes for nemheds skyld oftest ved sit oprindelige navn.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere