Snart kan din gamle bærbare få 30 timers batteri-tid

Norsk firma indbygger ARM-processor i din gamle notebook og lover flydende skift mellem Windows og Chrome OS.

Det norske firma Cupp Computing er tæt på at lancere et udvidelseskort til notebooks, som kan mangedoble computerens batteri-tid.

Fidusen er den enkle, at computeren udstyres med en lille strømbesparende mobil-CPU, der skal fungere ved siden af den eksisterende X86-CPU.

Når der er behov for længere batterilevetid, slukker man for det normale Windows OS og tænder for et mobilOS, der afvikles på den lille, strømbesparende mobil-CPU.

Det planlagte løsning vil indeholde en ARM-processor, som kendes fra smartphones, og som vil gøre det muligt at skifte mellem normal brug af Windows eller MacOS og batterisparende brug af et ARM-baseret OS, som for eksempel Google Chrome OS blot ved tryk på en knap.

Det står ikke helt klart, hvordan udvidelsen integreres på eksisterende pc'er. Cupp viste sidste år en protoype på en bærbar med den ekstra CPU integreret med south bridge chipsættet. Nu har firmaet fremvist en Macbook Pro, der har fået ARM-løsningen indbygget. Det skete på  den igangværende mobilmesse i Barcelona, hvilket resulterede i denne video på Engadget.

Et kit, der gør pc-brugere i stand til at indbygge løsningen i deres eksisterende computer, er på trapperne, men det står ikke helt klart, hvordan den ekstra CPU indbygges - eller hvor modig, hjemmehackeren helst skal være for at gå i gang med udvidelsen.

Også uklart er det, i hvor høj grad Cupps løsning vil blive udbredt i den store verden via chipssæt-fabrikanter eller via egenproducerede pc'er.

Cupp Computing AS er stiftet af tre amerikanere bosat i Norge. De har tidligere fået støtte af diverse angel-investorer samt det halvstatslige Innovation Norge til at udvikle konceptet. Selskabet har været i gang siden 2005 og har i dag patent på sin løsning, som nu så småt ser ud til at være klar til rampelyset.

Cupps løsning går i al korthed ud på, at ARM-cpu’er kobles på X86-pc’ens south bridge.

Kører man udelukkende på ARM-cpu’en, vil batteritiden blive 20-30 timer, lyder det glade budskab fra de tre Cupp-folk Andrew Keenan, Kevin McDonnall og Omar Ely.

Cupp-løsningen lever højt på, at selv en relativt højtydende ARM-processor ofte vil bruge mindre strøm til almindeligt computerbrug end en X86-pcs CPU bruger i sleep-mode. Alligevel kan mange dagligdagsopgaver som tekstbehandling og websurfing fint afvikles med den strømbesparende mobil-CPU.

De tre stiftere skal nu i gang med at forhandle med flere af de store pc-firmaer og kan desuden se frem til potentielt indbringende møder med venturefirmaer.

Helt konkret er det dog endnu sparsomt med udmeldinger fra Cupp-folkene, men de bekræfter, at en tidligere annonceret lanceringsdato, der siger andet kvartal 2011, nok skal blive holdt.

Det store ryk kommer dog nok først, hvis det lykkes for de tre norsk-amerikanere at sælge konceptet på licens og få ARM-løsningen fabriks-indbygget i nye bærbare pc’er.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere