Fona videresælger computer med intime billeder

En repareret computer hos Fona blev videre solgt med private data og billeder, som "kun kæresten skulle se".

Det kan være en rigtig god idé at slette indholdet på sin computer, før man sender den til reparation.

Det vidste Line Priess, og derfor slettede hun sine filer, før hun sendte sin Macbook til reparation hos Fona. Men hun var ikke grundig nok.

Til ComON forklarer hun, at hun slettede de billeder, filer og netbankoplysninger, som hun ikke ville dele med andre. For eksempel billeder som hun selv beskriver som nogen: "kun kæresten må se".

Herefter tømte hun computerens papirkurv.

Hos Fona i Næstved byttede man computeren, der havde en pixelfejl, men solgte den videre til en anden kunde. Den nye kunde fandt frem til de halvpornografiske billeder og afleverede Macbooken tilbage.

I stedet for at informere den oprindelige køber om billederne, brugte butikkens ansatte tiden på at studere de billeder, som Line Priess havde forsøgt slettet.

Billederne blev sendt rundt til personer i lokalområdet og de ansatte i Fona-butikken gjorde sig lystige over billederne i en Facebook-dialog. Her skriver en af de personer, som så billederne, at "hun gav den hele armen" på de intime billeder.

FONAs ansvar

Forbrugerrådet kritiserer nu FONA for sagen. Rådet mener, at der er butikkernes ansvar, at brugte varer ikke indeholder personlige data fra den tidligere ejermand.

»Dette er en meget uheldig sag, som har medført alvorlige krænkelser for pigen. Hver dag indleveres der computere og mobiltelefoner med private oplysninger og derfor skal der strammes op på butikkernes praksis. Uanset om den nye køber også har båret sig forkert ad, kunne krænkelsen være undgået hvis FONA havde renset computeren,« siger Anette Høyrup, jurist i Forbrugerrådet.

Forbrugerrådet har indbragt sagen for Datatilsynet. Tilsynet skal nu vurdere, om elektronikkæden har overtrådt persondataloven.

Forbrugerrådet mener, at butikkerne har et professionelt ansvar for at rense maskinerne helt.

Fona undskylder - delvist

Over for BT erkender Fonas direktør Michael Kjær, at det var en fejl, at computeren ikke blev formateret korrekt.

»Den er ikke blevet geninstalleret og renset, inden den er blevet solgt videre. Det er en fejl,« siger Fona-direktør Michael Kjær.

Han forklarer dog, at Fona ikke kan forhindre, at de ansatte kommer til at se nøgenbillederne i forbindelse med formateringen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere