Dansk antipiratlov under beskydning

Advokatrådet bakker op om kritikken af den danske lovgivning om piratkopiering på nettet. Lovgivningen kritiseres af ekspert for blandet andet at kunne blokere for danskernes adgang til YouTube.

Som afsløret på ComON forleden er der store huller i retssikkerheden i den danske lovgivning om piratkopiering på nettet. Kritikken af lovgivningen blev rejst af ekspert i ophavsret Clement Salung Petersen. Han får nu opbakning fra Advokatrådet.

"Vi mener, Clement Salung Petersen rammer plet," siger Jakob Krag Nielsen, der er advokat hos advokatfirmaet Plesner og medlem af Advokatrådets IP-ekspertgruppe.

Advokatrådet er deltager i den møderække, som i regi af Kulturministeriet skal undersøge mulige indgreb mod piratkopiering på nettet - blandt andet den kontroversielle 3 strikes model for lukning af folks internetforbindelse.

Møderækkens rapport er ventet med spænding på Christiansborg, hvor den skal danne grundlag for en udmeldingen fra regeringen om et ja eller nej til 3 strikes modellen.

ComON har fået aktindsigt i et foreløbigt udkast til møderækkens rapport, som Kulturministeriet har udarbejdet. Rapporten er baseret på de første fire møder afholdt sidste år og den nævner ingen steder de huller og svagheder i retssikkerheden, som Clement Salung Petersen har påpeget.

Blandt andet anfører kritikken, at den danske lovgivning og retspraksis allerede i dag giver vide rammer, når det gælder om at håndhæve ophavsretten på nettet set fra rettighedshaverens synspunkt. Men den internetbruger eller hjemmeside-ejer, som er genstand for rettighedshavernes retshåndhævelser, er i en langt mindre fordelagtig position. Faktisk er vedkommende temmelig overset i lovgivningen.

Rettighedshavere som pladebranchens interesseorganisation IFPI vil således i princippet kunne kræve, at teleselskaberne blokerer for kundernes adgang til YouTube, fordi YouTube ud over meget lovligt materiale også indeholder et stort antal ophavskrænkende kopier af musik og filmklip.

"Denne adgang til at blokere for danskeres adgang til bestemte hjemmesider på internettet er betænkelig, fordi der reelt er tale om censur af internettet uden, at en domstol på en betryggende måde har taget stilling til behovet for et sådant indgreb i ytringsfriheden," anfører Clement Salung Petersen, der er adjunkt, ph.d., fra Center for Virksomhedsansvar ved Københavns Universitet.

Advokatrådet har nu sikret sig, at Kulturministeriets embedsmænd får indblik i Clement Salung Petersens kritik.

"I en sag, der reelt drejer sig om at få lukket for en given internetforbindelse, bør den part, som lukningen navnlig går ud over - altså internetabonnenten - selvfølgelig blive både orienteret om sagen og hørt. Dette er et grundlæggende retsstatsprincip. Vi er også enige med Clement Salung Petersen i, at muligheden for at blokere adgangen til en hjemmeside giver anledning til alvorlige juridiske overvejelser, herunder beskyttelsen af ytringsfriheden. Eksemplet med at det sandsynligvis i dag er muligt at få spærret for adgangen til YouTube taler for sig selv," siger Jakob Krag Nielsen.

Advokatådet er ifølge Jakob Krag Nielsen klart til at gå i brechen for at sikre, at kritikken bliver hørt:

"Det er Folketingets forventning, at den rapport, der bliver resultatet af møderækken, vil omfatte en grundig belysning af de retssikkerhedsmæssige udfordringer. Clement Salung Petersens synspunkter udgør kernen i denne belysning. Vi vil naturligvis sikre os, at disse synspunkter kommer klart frem," siger han til ComON.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere