CD'ens afløser er kommet til Danmark

Et nyt musik-format rammer Danmark, når bandet Brimstone Butterfly i morgen sender sit næste album på gaden. Det overfører filmverdenens surround-sound-teknologi til musik. I USA er formatet en succes, og om kort tid følger Danmark trop, siger Sun Studios Frank Birch Pontopiddan (billedet).

Onsdag den 21. april sker der en mindre revolution i den danske musik-branche. For første gang nogensinde sendes et dansk album på gaden på det nye medie DVD-Audio, der er mixet i det såkaldte 5.1-format. Det betyder, at man kan høre musikken i Sourround Sound, og dermed få den samme lydoplevelse, som når man ser film i Surround-lyd.

Det er det danske rockband Brimstone Butterfly, der med albummet »Normality killed the cat« tager skridtet ind over tærsklen til det nye medie, og det kommer som følge af den hastige vækst i antallet af DVD-afspillere i Danmark. Ifølge Danmarks Statistik stod der i 2003 en DVD-afspiller i 37 procent af de danske hjem, og det er i disse, som det nye format skal afspilles.

I USA har DVD-Audio været på markedet i et stykke tid, og i øjeblikket er der udsendt omkring 500 titler. En del af disse titler er også tilgængelige i Danmark, men ifølge Warner Music er salget indtil videre ikke særligt stort.

Ifølge Frank Birch Pontoppidan, der har mixet den danske rockgruppes album, vil det dog om få år være helt almindeligt at høre musik i surround sound.

»Jeg forventer en overgangsfase på tre år, hvor det nye medie langsomt vil blive mere og mere udbredt,« siger han til IT-avisen ComON og sammenligninger det nye format med cd'ens indtog i musikbranchen. På daværende tidspunkt sagde mange, at cd'en aldrig ville slå igennem, men det gik utroligt hurtigt.

»Da cd-mediet var på det punkt, hvor vi er nu, gik der kun et år før cd'en havde overtaget markedet,« fortæller Frank Birch Pontoppidan, der er studiechef i Sun Studio.

Håber på 2.000 solgte eksemplarer
Salgsmålet for den første udgivelse i det nye format er dog indtil videre begrænset til 2.000 eksemplarer. Sælges så mange albums, vil det blive betragtet som en meget stor succes, vurderer Frank Birch Pontopiddan.

Bag produktionen af DVD-Audio-skiverne står det børsnoterede danske selskab, SDC DanDisc. Her ser ledelsen er meget stort potentiale i det nye format, fordi majoriteten af de kommende DVD-afspillere vil kunne håndtere det nye medie.

»DVD-videoens store indtog gennem de seneste år har banet vejen for DVD-Audio-mediet, idet mange forbrugere allerede har købt et 5.1 surround anlæg til afspilning af deres DVD-film. Audiobranchen ser DVD-Audio som næste naturlige skridt i dens produktudvikling,« skriver SDC DanDisc-ledelsen i årsrapporten.

Det nye format har en lyd, der er mere end dobbelt så god som en cd, og kan desuden indeholde video og samme type ekstra materiale, som man kender det fra DVD-film. For at få udbytte af mulighederne skal DVD-afspilleren være tilsluttet et surround sound-anlæg. Hvis man ikke har surround sound afspilles musikken som traditionel cd-musik.

Surround-effekten kan opnås i alle DVD-afspillere tilsluttet surround-anlæg, men for at få det helt optimale udbytte af det nye 5.1-mix skal DVD-afspilleren være lavet specielt til 5.1-lyd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere