Artikel top billede

TomTom sælger brugerdata til politiet

Det hollandske politi har brugt GPS-data fra TomTom til at placere fartfælder.

I Holland har politiet brugt TomToms trafikinformations-tjeneste HD Traffic til at finde ud af, hvor det kan betale sig at installere fartfælder. HD Traffic samler data fra GPS-brugerne og skal egentlig benyttes til at forudsige og undgå køer. Men nu viser det sig, at TomTom har solgt brugernes data til politiet.

Det er avisen Algemeen Dagblad, der har afsløret sagen. TomTom samler informationer om bilisternes hastighed i en database, hvor man bruger disse informationer til at beregne ruten og dermed den tid det tager at komme mellem to punkter.

Hvis der f.eks. er kø på en bestemt vej hver morgen, så falder gennemsnits-hastigheden og så kan det måske bedre betale sig at ændre ruten til en anden vej, hvor bilisternes hastighed er højere.

Men disse informationer er også guld værd for politiet, som dermed kan se hvor bilisterne kører hurtigere end tilladt.

TomTom bekræfter nu at man har solgt brugernes data til politiet, som har brugt databasen til at placere radarfælder.

Samtidig understreger TomTom at alle data er overført i anonymiseret form. Hvis man har kørt for hurtig i en bil med TomTom GPS behøver man altså ikke frygte at få en bøde fra politiet sendt med posten. Men TomTom erkender at det har aldrig har været meningen, at data skulle bruges på denne måde.

Fremover vil man forhindre at brugernes data bliver benyttet til at placere fartfælder. TomTom har også fået produceret en YouTube-video, hvor man beklager sagen.

Brugerne med TomTom GPS skal selv godkende hvorvidt data om deres køreadfærd må overføres til databasen, men producenten kalder selv dette for ”produktforbedring”. Det fremgår altså ikke, at man hjælper politiet med at placere fartfælder ved at fortælle, hvor man kører for stærkt.

TomTom kæmper med faldende indtægter fra salget af navigationsenheder, og det skyldes primært at mange nu bruger GPS-software i smartphones. Det har tvunget TomTom til at finde nye indtægtskilder, og én af dem er altså at sælge GPS-data til myndigheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere