Forskere og erhvervsliv skal arbejde sammen

Videnskabsminister Helge Sander er klar med en plan, der skal få universitetsverdenen og det private erhvervsliv til at arbejde bedre sammen.

Med en ny handlingsplan vil videnskabsminister Helge Sander give samarbejdet mellem universitetsforskere og erhvervslivet et ordentligt skub fremad. Med en placering som nummer ni ligger Danmark i dag midt i feltet blandt 21 OECD-lande hvad angår evnen til at få et frugtbart samarbejde stablet på benene. Og det er ganske enkelt ikke godt nok.

Forskningen på de danske universiteter er ellers af høj kvalitet, men evnen til at samarbejde med det private erhvervsliv og udmønte forskningen i konkrete projekter, har længe haltet. Således offentliggøres der hvert år mere end 7000 videnskabelige publikationer fra de danske universiteter, men i de sidste tre år er der kun indgivet i alt 200 patentansøgninger fra offentlige forskningsinstitutioner.

Derfor søsatte Helge Sander i dag mere end 20 initiativer, der med 275 mio. kroner i ryggen over de næste fire år skal sikre en endnu bedre udnyttelse af de næsten 10 mia. kroner det offentlige hvert år bruger på forskning.

Under titlen "Nye veje mellem forskning og erhverv - fra tanke til faktura" lægger videnskabsministeren i planen blandt andet op til at etablere såkaldte forskerhoteller, hvor virksomheder og forskere bor dør om dør i kortere eller længere perioder, ligesom ordningen med 150 procents fradrag for virksomhedernes udgifter til forskning målrettes til de små og mellemstore virksomheder. Desuden skal en ny portal gøre det nemmere for virksomhederne at overskue de forskningsaktiviteter der foregår på universiteterne.

En plan for bedre samarbejde mellem forskningsinstitutioner og erhvervsliv er netop noget af det som interesseorganisationerne har råbt på i årevis, og Helge Sanders plan bliver da også umiddelbart positivt modtaget.

»Regeringen har begået en handlingsplan, der kan få stor positiv betydning for Danmark. Den viden, der findes på universiteterne, kan i endnu højere grad omsættes til produkter til gavn for beskæftigelsen,« siger Jakob Lyngsø, direktør i IT-brancheforeningen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere