EU-direktiv begrænser borgernes rettigheder

En ny rapport beskæftiger sig med implementeringen af EU's copyright-direktiv i de enkelte medlemslande.

Den uafhængige organisation Foundation for Information Policy Research har udgivet en meget kritisk rapport om EU's copyright-direktiv (EUCD).

»De nye love betyder at EU-borgerne berøves deres rettigheder. De tjener kun Hollywood og musikindustriens interesser. Lovene skal ændres, så ejerne af cd'er, dvd'er og e-bøger beskyttes på samme måde som mediekoncernerne,« skriver rapportens udgiver, Ian Brown.

Rapporten konkluderer, at man i nogle medlemslande allerede overtræder loven, hvis blot man anvender et ophavsretligt beskyttet værk som en cd, film eller elektronisk bog på en anden måde end den, som sælgeren har forudbestemt.

Det kan eksempelvis være ulovligt at overføre sange fra en musik-cd til en walkman eller computer, ligesom det heller ikke er tilladt at se en dvd-film på en computer med Linux.

Overtrædelser kan straffes med bøder på adskillige hundredetusinde kroner og i nogle tilfælde fængsel i flere år.

Den europæiske forskning inden for IT-sikkerhed lider også skade, ifølge rapporten. Kun i Danmark, Finland og Tyskland er det fortsat tilladt at forske i copyright-systemer og metoder til at knække dem.

Direktivet blev vedtaget den 22. maj 2001 og har til formål at harmonisere copyright-reglerne i alle medlemslande. EU-medlemmerne fik 19 måneder til at omsætte direktivet til national lovgivning. Kun Danmark og Grækenland overholdt denne deadline.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere